UE interzice accesul Rusiei la pieţele financiare europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a adoptat marţi, pentru prima dată, o importantă serie de sancţiuni economice contra Rusiei, pentru a-l constrânge pe preşedintele Vladimir Putin să nu mai susţină acţiunile destabilizatoare din Ucraina, relatează AFP.


"Un acord politic a fost găsit pentru o serie de sancţiuni economice", în cursul reuniunii ambasadorilor celor 28 de state membre, a anunţat un purtător de cuvânt al Serviciului diplomatic european.

Sancţiunile vizează blocarea accesului la pieţele financiare europene, interzice vânzările de armament, comerţul cu tehnologii sensibile şi cu bunuri de uz militar şi civil.

În plus, Bruxellesul a decis blocarea activelor a patru oameni de afaceri ruşi apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, acuzaţi că beneficiază de anexarea Crimeei.

Identităţile persoanelor şi ale entităţilor sancţionate vor fi publicate miercuri în Jurnalul oficial al Uniunii Europene. Pe lista sancţiunilor sunt deja 87 de persoane şi 20 de entităţi.

Diplomaţi citaţi de Europa Liberă, au spus că sancţiunile blochează accesul băncilor ruseşti cu capital de stat pe pieţele de capital europene, având ca alte ţinte: industria rusească a petrolului, de armament şi exporturile spre Rusia de bunuri duale, cu folosinţă civilă şi militară şi de tehnologii sensibile. Sancţiunile ar urma să intre în vigoare joi şi urmează să fie revizuite după trei luni.

Ambasadorii europeni ar fi adăugat încă opt nume listei celor care nu primesc viză de intrare şi li se pot bloca conturile din cauza implicării în criza ucraineană.

Ministrul olandez de externe Frans Timmermans a declarat că sancţiunile care vizează pieţele de capital ruseşti convenite de statele membre ale Uniunii Europene ca răspuns la criza din Ucraina vor avea un efect imediat, informează Reuters.

Autorităţile de la Vilnius, capitala Lituaniei, vor întocmi o listă proprie cu cetăţenii ruşi care sunt vizaţi de sancţiuni, în principal vizaţi de restricţii de circulaţie pe teritoriul acestei ţări. Informaţia apărută în presa locală a fost confirmată de ministrul lituanian de externe, Linas Linkiavicius.

 Potrivit declaraţiilor şefului diplomaţiei lituaniene, este vorba despre acei cetăţeni ruşi care sprijină actuala politică a Kremlinului faţă de Ucraina. Pe listă au ajuns politicieni ruşi, reprezentanţi ai structurilor puterii din Rusia, dar şi oameni de afaceri ruşi. De asemenea, vor fi vizaţi de aceste restricţii şi unele vedete ale muzicii uşoare ruse.

Şeful diplomaţie americane, John Kerry, a anunţat că şi SUA pregătesc noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca urmare a acţiunilor acestei ţări în Ucraina.

Şi Japonia a introdus luni noi sancţiuni împotriva Rusiei din cauza situaţiei din Ucraina. Sancţiunile vizează îngheţarea conturilor persoanelor implicate în referendumul privind alipirea Crimeii la Rusia şi „destabilizarea situaţiei din estul Ucrainei”.

„Bombele nucleare ale războiului financiar“

Unii analişti susţin că noile sancţiuni europene nu îl vor determina pe Putin să îşi schimbe politica din Ucraina, şi că nu vor avea efect decât pe termen lung, „Der Spiegel“ scrie că Rusia, ca orice alt stat al lumii, e dependentă de pieţele financiare internaţionale. Are însă rezerve de circa 500 de miliarde de euro, spun criticii, deci nu ar fi afectată decât pe termen poate foarte lung. Dar, occidentalii au la îndemână sistemele de plăţi.

 Banii sunt ai ruşilor, dar ei se găsesc în trezorerie sub formă de titluri mobiliare. Fără acces la sistemele de plăţi, titlurile acestea nu au nicio valoare. Şi aici se găseşte avantajul Occidentului: oricine poate folosi valutele sale – dolarul şi euro – dar numai Occidentului îi aparţin sistemele de plată. Ele sunt bombele nucleare ale războiului financiar“, notează publicaţia.

Este posibil ca şi Banca Centrală Europeană să ridice gradul de risc al creditelor acordate Rusiei ceea ce ar începe să diminueze expunerea băncilor europene pe piaţa rusă.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite