Ucraina îşi închide graniţa cu Rusia şi vrea să se alăture UE în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat un decret privind măsurile urgente de protejare a Ucrainei şi consolidare a capacităţii sale de apărare. Liderul de la Kiev a  a ordonat guvernului să se pregătească pentru o eventuală închidere temporară a 2300 km de graniţă cu Rusia.

După cinci luni de lupte în estul ţării între armată şi separatiştii proruşi, preşedintele autorizează Guvernul să închidă frontierele terestre şi maritime pentru vehicule şi pietoni. Şeful statului îşi motivează decizia luată pe faptul că Rusia cntinuă să se amestece în treburile interne ale Ucrainei.

„Ideea este ca ruşii să nu mai poată veni în Ucraina decât cu avionul sau cu trenul, nu cu maşina“, a explicat pentru AFP un înalt oficial ucrainean din serviciile de securitate, sub acoperirea anonimatului.

„Sunt mult mai uşor de controlat punctele de intrare aeriene şi feroviare decât cele pentru maşini şi pietoni", pentru a împiedica "agenţi subversivi ruşi“ să pătrundă pe teritoriul ucrainean, a adăugat el.

„Va fi mult mai complicat să fie transportate cu maşina“ arme sau explozibili, în condiţiile în care există riscul destabilizării celorlalte regiuni din ţară, a subliniat oficialul ucrainean.

El a adăugat că decizia Guvernului ucrainean privind închiderea frontierelor terestre şi maritime pentru vehicule şi pietoni urmează să intre în vigoare „în cel mai scurt timp“.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al serviciilor vamale ucrainene a declarat, joi, pentru AFP, că, deocamdată, nicio măsură de securitate suplimentară nu a fost luată, în contextul în care Ucraina nu controlează mai multe sute de kilometri din frontiera sa cu Rusia, în zona controlată de rebelii proruşi.

Potrivit decretului, Consiliul pentru Securitatea Naţională şi Apărare recomandă guvernului să adopte măsuri pentru delimitarea unilaterală a frontierei de stat între Ucraina şi Federaţia Rusă şi să asigure amenajarea corespunzătoare a graniţei între cele două ţări, informează Unian.

În plus, conform documentului, cabinetul de miniştri este obligat să elaboreze un proiect de lege prin care Ucraina să aibă dreptul să adere la alianţe militare. Legea a intrat în vigoare pe 24 septembrie. Unele prevederi sunt ţinute în secret. Potrivit decretului, interesul naţional prioritar al Kievului în politica externă este parteneriatul strategic cu SUA, UE şi NATO.

Şeful statului ucrainean a mai anunţat că Ucraina va depune oficial în 2020 o cerere de aderare la Uniunea Europeană . Poroşenko a precizat că va prezenta joi un program de reforme a căror implementare va permite Ucrainei „să depună în şase ani o cerere de aderare la Uniunea Europeană“.

Pe de altă parte, preşedintele  Poroşenko a respins joi, în cadrul conferinţei sale de presă de la Kiev, ideea prezenţei unor contingente de menţinere a păcii pe teritoriul Ucrainei, aducând ca argument în acest sens exemplul Transnistriei şi al altor conflicte îngheţate.

„Nu va fi niciun fel de contingent de menţinere a păcii, întrucât experienţa folosirii unor trupe de menţinere a păcii în Transnistria şi în alte conflicte îngheţate a dus la situaţia în care statele pierd controlul asupra acestor teritorii. Nu va fi niciun fel de contingent de menţinere a păcii.“ a subliniat Poroşenko, citat de agenţia de presă ucrainene Unian.

Liderii separatiştilor proruşi din estul Ucrainei s-au pronunţat în repetate rânduri de la începutul luptelor cu armata ucraineană în favoarea trimiterii de către Rusia a unor forţe de menţinere a păcii în regiune. La sfârşitul lunii august, Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, alianţă militară a fostelor republici sovietice condusă de Moscova, îşi anunţa disponibilitatea pentru „orice operaţiune de menţinere a păcii“, inclusiv în Ucraina.




 

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite