Theresa May face concesii pentru adoptarea planului său cu privire la Brexit şi evitarea unei rebeliuni a euroscepticilor din partidul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic Theresa May a reuşit luni să treacă peste un hop, primind un vot favorabil pentru proiectul său de lege privind regimul vamal după Brexit, un vot obţinut cu preţul unor concesii pentru eurosceptici şi unei noi demisii din Cabinetul său de miniştri, transmite agenţia de presă Belga.

Textul a fost adoptat luni seara în Camera Comunelor cu 318 voturi pentru şi 285 împotrivă, iar acum este examinat în Camera Lorzilor.

Acest proiect de lege conţine o serie de aranjamente tehnice pentru regimul vamal după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

Downing Street a confirmat că a acceptat modificările propuse sub influenţa deputatului ultraconservator Jacob Rees-Mogg, apărătorul unui Brexit fără concesii.

„Mă bucur mereu să ascult preocupările colegilor mei“, a declarat Theresa May în faţa deputaţilor britanici.

Mulţumind euroscepticii, Guvernul May s-a expus în schimb cricitilor eurofililor din tabăra sa.

În dezacord cu concesiile acordate de guvern, secretarul de Stat al Apărării Guto Bebb şi-a dat demisia luni seara.

„Cine comandă în această ţară? Cei care nu vor un Brexit responsabil!“, a denunţat la rândul ei Anna Soubry, o conservatoare pro-UE.

Noul ministru al Brexitului, Dominic Raab, urmează să se întâlnească în cursul acestei săptămâni cu negociatorul-şef al UE Michel Barnier în vederea relansării discuţiilor despre divorţ, care tărăgănează de mai multe săptămâni din cauza neînţelegerilor asupra frontierei irlandeze.

Londra are puţin timp la dispoziţie pentru a-şi apăra propunerea. Negociatorii sunt presaţi să ajungă la un acord până în octombrie, pentru a le permite apoi parlamentarilor europeni şi britanici să-l ratifice până la concretizarea ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar, prevăzută să aibă loc 29 martie 2019.

Însă ideea că doar un nou referendum va putea să tranşeze pe tema viitorului ţării îşi croieşte drum în Regatul Unit, după doi ani de certuri guvernamentale şi alte disensiuni parlamentare pe tema Brexitului, scrie AFP, potrivit news.ro.

Fostul ministru britanic al Educaţiei Justine Greening a devenit luni unul dintre cei mai influenţi susţinători ai organizării unui asemenea scrutin - cunoscut sub numele de „People's Vote“ („Vot popular“) - şi care, puţin câte puţin, are tot mai mulţi susţinători.

„Singurul mod de a ieşi din impas este retragerea deciziei finale cu privire la Brexit din mâna politicienilor (...) şi încredinţarea ei poporului“, a declarat deputata conservatoare în Times.

Un fervent apărător al UE, fostul premier laburist Tony Blair a cerut în acest weekend un nou vot, afirmând că Executivul nu va avea niciodată susţinerea necesară să-şi implementeze „Planul  Chequers“.

„Suntem încolţiţi. În orice lume raţională (...), poporul ar lua decizia“, a subliniat el.

Ideea unui nou referendum, după cel de la 23 iunie 2016, care a decis cu 52% din voturile exprimate ieşirea din UE, este susţinută, de asemenea, de fostul premier conservator John Major, de fostul vicepremier Nick Clegg (centru) şi de fostul ministru de Externe laburist David Miliband.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite