Prognozele economice ale Comisiei Europene (CE) anunţă rezultate şi mai slabe decât estimările din noiembrie anul trecut. Produsul Intern Brut al Uniunii Europene va înregistra o stagnare în acest an, iar zona euro va înregistra o scădere de 0,3%, faţă de avansul de 0,5% prognozat de Executivul European în toamna anului trecut.

„Zona euro intră într-o uşoară recesiune", a anunţat vicepreşedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, care a adăugat că perspectivele s-au înrăutăţit, dar că există semne de stabilizare. Nu va exista o criză a creditelor, iar pieţele financiare, deşi vulnerabile, au randamente îmbunătăţite pentru obligaţiunile de stat. Doar trei state vor avea creştere economică de peste două procente: Polonia (2,3%), Lituania (2,3%) şi Letonia (2,1%). Cele trei ţări sunt urmate de România, pentru care reprezentanţii CE prognozează un avans al economiei de 1,6%. În toamna lui 2011, Executivul European estima un avans de 2,1% al PIB în România.

Polonia, campioana creşterii economice în UE

Rehn a explicat de ce Polonia este economia cu cea mai rapidă creştere din UE: a ajutat-o atât modul în care a cheltuit fondurile structurale, precum şi faptul că a fost în afara zonei euro, dar esenţială a fost influenţa Germaniei. „Motivul esenţial este că Polonia a beneficiat de pe urma motorului economiei germane şi de aceea a avut parte de unele efecte de contaminare pozitivă", a adăugat vicepreşedintele CE. „Evoluţiile recente ne arată că încetinirea aşteptată va fi moderată, uşoară şi pe termen scurt, dar, pe termen lung, totul depinde de deciziile guvernelor", a mai avertizat Rehn.