România va avea a patra creştere economică din UE

România va avea a patra creştere economică din UE

Parlamentul European

Zona euro va intra în recesiune în acest an şi cel puţin nouă state UE riscă să urmeze aceeaşi traiectorie, economia întregii Europe va stagna, iar România este pe locul patru la creştere economică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prognozele economice ale Comisiei Europene (CE) anunţă rezultate şi mai slabe decât estimările din noiembrie anul trecut. Produsul Intern Brut al Uniunii Europene va înregistra o stagnare în acest an, iar zona euro va înregistra o scădere de 0,3%, faţă de avansul de 0,5% prognozat de Executivul European în toamna anului trecut.

„Zona euro intră într-o uşoară recesiune", a anunţat vicepreşedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, care a adăugat că perspectivele s-au înrăutăţit, dar că există semne de stabilizare. Nu va exista o criză a creditelor, iar pieţele financiare, deşi vulnerabile, au randamente îmbunătăţite pentru obligaţiunile de stat. Doar trei state vor avea creştere economică de peste două procente: Polonia (2,3%), Lituania (2,3%) şi Letonia (2,1%). Cele trei ţări sunt urmate de România, pentru care reprezentanţii CE prognozează un avans al economiei de 1,6%. În toamna lui 2011, Executivul European estima un avans de 2,1% al PIB în România.

Polonia, campioana creşterii economice în UE

Rehn a explicat de ce Polonia este economia cu cea mai rapidă creştere din UE: a ajutat-o atât modul în care a cheltuit fondurile structurale, precum şi faptul că a fost în afara zonei euro, dar esenţială a fost influenţa Germaniei. „Motivul esenţial este că Polonia a beneficiat de pe urma motorului economiei germane şi de aceea a avut parte de unele efecte de contaminare pozitivă", a adăugat vicepreşedintele CE. „Evoluţiile recente ne arată că încetinirea aşteptată va fi moderată, uşoară şi pe termen scurt, dar, pe termen lung, totul depinde de deciziile guvernelor", a mai avertizat Rehn. 


citeste totul despre: