Revoltă în sânul liberalilor de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pre;edintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu al[turi de primarul Chi;in[ului, Dorin Chirtoac[ FOTO Tudor Iovu
Pre;edintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu al[turi de primarul Chi;in[ului, Dorin Chirtoac[ FOTO Tudor Iovu

Partidul Liberal, a patra formaţiune ca mărime din Republica Moldova, care are un electorat tradiţionalist şi unionist, e la un pas de scindare, după ce o aripă reformatoare a anunţat vineri că vrea schimbarea liderului Mihai Ghimpu cu primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă. „Trădare!“, au strigat atât preşedintele partidului, cât şi susţinătorii lui.

Din grupul de reformatori fac parte: şapte deputaţi (printre care şi preşedintele fracţiunii parlamentare Ion Hadârcă şi secretarul general Oleg Bodrug), doi miniştri – al Apărării (Vitalie Marinuţa) şi al Mediului (Gheorghe Şalaru) - cinci miniştri-adjuncţi şi 13 lideri de filiale locale. Aceştia au cerut ca formaţiunea să revină la masa de negocieri pentru refacerea coaliţiei pro-europene.

Ei au reclamat că în partid domină autoritarismul. „Este momentul potrivit ca rolul de lider să-i revină lui Dorin Chirtoacă, exponentul schimbării şi înnoirii clasei politice din Republica Moldova“, a citit Ana Guţu din declaraţia reformatorilor.

GHIMPU: „FILAT ŞI FSB-UL RUSESC SUNT DE VINĂ“

„Dispun de informaţia că FSB-ul rusesc, prin intermediul lui Filat, a pătruns în Partidul Liberal. Se organizează un complot împotriva mea. Sigur că este legat de votul pentru Vlad Filat“, a acuzat liderul liberalilor, la câteva ore de la anunţul-surpriză. „Unii colegi au aderat la această trădare deoarece se tem că vor rămâne fără mandat în caz de anticipate“, a explicat Ghimpu.

Sâmbătă, la o zi de la apariţia reformatorilor, aceştia au fost puşi la zid în cadrul Consiliului Republican al Partidului Liberal. Cinci deputaţi au fost excluşi din partid, iar în cazul miniştrilor şi viceminiştrilor, formaţiunea şi-a retras susţinerea politică.

CHIRTOACĂ NU VA MERGE ÎMPOTRIVA UNCHIULUI

Dorin Chirtoacă , primarul Chişinăului, care este nepotul lui Ghimpu, a anunţat că nu va merge împotriva unchiului său. „Nu accept funcţia de preşedinte al PL. Nici nu am ştiut ce pun la cale. Am aflat când eram la Bruxelles. Am cumpărat de urgenţă biletul la avion şi am venit. Ce au făcut colegii mei este un act de mârşăvie. Singurul care trebuie să rămână la conducerea partidului este Mihai Ghimpu“, a declarat Dorin Chirtoacă.

IEŞIRE „DIRIJATĂ“

Sciziunea PL aminteşte de soarta Alianţei „Moldova Noastră“, condusă de fostul primar Serafim Urechean, care s-a desfiinţat după un scandal similar. „Situaţia cu PL ne demontrează ce fel de democraţie există în partide. PL numai liberal nu este ca doctrină şi comportament. Există doar un grup de interese, cu elemente de cumetrie şi nepotism“, crede istoricul Anatol Ţăranu, fost deputat AMN.

 Analistul mai susţine că această criză i-ar putea scoate  pe liberali din viitoarea cursă electorală. Juristul Teo Cârnaţ, liberal până acum un an, sugerează că ieşirea de zilele trecute este dirijată „de forţele care doresc să formeze guvernul“, dar pe fundalul unui val de critici din interior.

Potrivit analistului Igor Boţan, actuala situaţie este riscantă pentru toţi cei implicaţi în procesul politic, mai ales pentru premierul desemnat Vlad Filat. „Acum, Vlad Filat este suspectat de Ghimpu de conspiraţie contra PL, el i-a antagonizat şi pe ceilalţi  parteneri, din Partidul Democrat. E încă prematur să prognozăm ce se va întâmpla. Sunt prea multe necunoscute“, a mai declarat Igor Boţan

Perspective

Comentatorul politic Valentin Dolganiuc susţine că în acest moment Vlad Filat are asigurate cele 51 de voturi pro, altfel preşedintele Nicolae Timofti nu l-ar fi desemnat premier. „PL va rămâne în picioare, cu Ghimpu în frunte. Cei care au plecat nu vor avea capacitatea de a crea o altă formaţiune politică. Cred că ei se vor regăsi în alte partide politice parlamentare, până la sfârşitul acestui mandat“, prognozează comentatorul.

„Argumentul acestui grup de reformă este unul plauzibil. Partidul Liberal demult trebuia reformat, fiindcă formaţiunea a preluat electoratul unionist, pro-european, iar astăzi ideea românească este descoperită. PL nicidecum nu se ridică la nivelul aşteptărilor, nici cu Ghimpu, nici cu Chirtoacă“, explică Dolganiuc.
 

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite