Spania implicată în scandalul luptătorilor străini din Siria. UE anunţă că 800 de cetăţeni europeni luptă în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luptători jihadişti sirieni
Luptători jihadişti sirieni

Opt oameni au fost arestaţi pe teritoriul spaniol sub suspiciune de a fi recrutat luptători jihadişti pentru a-i trimite în Siria şi în alte zone de conflict, au declarat autorităţile de poliţie. Astăzi, un comunicat al UE afirma că peste 800 de cetăţeni europeni luptă pentru rebelii din Siria.

Cei reţinuţi în urma raidurilor din această dimineaţăsunt acuzaţi că fac parte dintre grupare care are legături cu al-Qaeda. Ei sunt acuzaţi de finanţarea, îndoctrinarea şi facilitarea călătoriilor pentru viitorii luptători.

Poliţia spune că reţeaua a fost constituită în Ceuta, enclava spaniolă din Africa de Nord, şi în oraşul marocan Fnideq.

Într-o declaraţie oficială, ministrul de Interne a declarat că zeci de oameni, unii dintre ei cu vârste sub 18 ani, au părăsit Ceuta şi teritoriul marocan sub acoperirea unei reţele care are legături cu al-Qaeda. Unii dintre ei au fost folosiţi pentru atacuri sinucigaşe, în timp ce alţii au ajuns în baze de antrenament, pentru a se pregăti pentru acţiunile armate, a mai spus ministrul de Interne spaniol.

Mai multe grupuri de jihadişti erau aşteptate să călătorească din Spania în Siria, conform declaraţiei ministrului, care a adăugat că investigaţia va continua.

Poliţia Naţională şi Garda Civilă (Guardia Civil) au pornit investigaţii separate în 2009 şi 2011, dar la începutul acestui an au început să colaboreze.

În ceea ce priveşte cetăţenii europeni care luptă în războiul din Siria, coordonatorul UE pe partea de contra-terorism, Gilles de Kerchov, a declarat: „Este un război foarte urât, iar tinerii aceştia, luptătorii străini, sunt foarte mult inspiraţi de povestea al-Qaeda.“

Liderii europeni sunt îngrijoraţi de faptul că unii dintre aceşti luptători străini care aleg calea armelor în conflictul din Siria, s-ar putea întoarce radicalizaţi şi s-ar putea orienta spre ţinte domestice. „Autorităţile trebuie să se pregătească să gestioneze fluxul celor care se vor întoarce, în modul cel mai eficient posibil. Dacă ai luptat mai mult de un an în Siria, să te întorci la o viaţă liniştită nu este foarte uşor.“

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite