Reacţia furioasă a Franţei după ce CEO-ul Sanofi a declarat că SUA au dreptul la cele mai multe precomenzi ale unui eventual vaccin pentru coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto shutterstock
foto shutterstock

Guvernul francez a reacţionat la o declaraţie a CEO-ului producătorului farmaceutic francez Sanofi, Paul Hudson, care a spus că „SUA au dreptul la cele mai mari precomenzi, întrucât şi-a asumat riscul investiţiei”: este inacceptabil ca piaţa americană să aibă prioritate la un eventual vaccin pentru Covid-19.

După declaraţia controversată a directorului executiv Sanofi, adjunctul ministerului de finanţe a spus că „ar fi complet inacceptabil pentru noi să existe un acces privilegiat al unei ţări din motive financiare”.

Premierul francez Edouard Philippe a subliniat la rândul său că accesul tuturor la vaccin nu este negociabil.

Preşedintele Macron a intervenit spunând că eforturile din ultima vreme au dovedit că vaccinurile nu ar trebui să fie supuse forţelor comerciale. El urmează să se întâlnească săptămâna viitoare cu oficiali ai Sanofi.

Cercetările Sanofi pentru dezvoltarea unui vaccin sunt parţial finanţate de Autoritatea americană pentru dezvoltare şi cercetări biomedicale avansate.

Însă în ultimii ani, producătorul farmaceutic a primit zeci de milioane de euro în credite fiscale din partea guvernului francez.

Comentariul lui Hudson într-un interviu pentru Bloomberg a stârnit rumoare în Franţa pe tot spectrul politic. Socialiştii au estimat că Sanofi a primit circa 150 de milioane de euro în credite fiscale pentru cercetare plus alte câteva milioane în alte tipuri de credite fiscale.

Joi, directorul sucursalei franceze a Sanofi Olivier Bogillot a spus că „scopul este să face disponibil vaccinul în acelaşi timp pentru SUA, Franţa şi Europa”, adăugând totuşi că guvernul american s-a angajat să investească „câteva sute de milioane de euro”.

Premierul francez a declarat că a discutat despre asta cu  Serge Weinberg, preşedintele consiliului director Sanofi şi a „primit toate asigurările necesare legat de distribuţia unui eventual vaccin”.

Luna aceasta Uniunea Europeană a organizat o strângere de fonduri pentru a accelera cercetările în vederea unui tratament sau vaccin contra noului coronavirus, obţinând donaţii în valoare de 8 miliarde de dolari provenite din 40 de ţări.

La iniţiativa co-găzduită de Marea Britanie SUA şi Rusia au lipsit. 

Uniunea Europeană a subliniat joi că trebuie să existe un acces egal la vaccin al tuturor.

„Vaccinul împtriva Covid-19 trebuie să fie un bun public global, iar  accesul universal şi echitabil” a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Stefan de Keersmaecker.

Luna trecută Sanofi a parafat o colaborare cu producătorul britanic GlaxoSmithKline pentru dezvoltarea unui vaccin.

John Shiver, coordonatorul cercetărilor în domeniul vaccinurilor de la Sanofi a explicat că „folosim o tehnologie creată deja pentru gripă  pe care o aplicăm noului virus care provoacă Covid-19”.

Sanofi a precizat că GSK va contribui cu tehnologia sa adjuvantă, un ingredient menit să întărească răspunsul imunitar, să reducă cantitatea de proteină de vaccin necesară per doză şi să îmbunătăţească şansele producerii unui vaccin eficient ce poate fi fabricat în masă”.

Vaccinul-candidat urmează să intre în studii clinice în iunie şi să devină disponibil în decurs de un an de zile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite