Dezvăluirile jurnaliştilor francezi ţinuţi ostatici, nouă luni, în Siria: au stat legaţi unii de alţii, într-un subsol, fără lumină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei patru jurnaliştii francezi, ţinuţi ostatici în Siria din luna iunie a anului trecut şi eliberaţi vineri, au vorbit despre calvarul trăit în mâinile presupuşilor rebeli islamişti, relatează BBC.

Didier François a declarat că au fost ţinuţi într-un subsol, legaţi unul de celălalt cu lanţuri şi fără lumină naturală, scrie BBC. Colegul lui Nicolas Henin a adăugat că nu au fost „întotdeauna trataţi frumos“.

Edouard Elias, Didier François, Nicolas Hénin şi Pierre Torres au fost întâmpinaţi, la sosirea în Franţa, de familii şi de către preşedintele Francois Hollande.

Cei patru bărbaţi au fost găsiţi de o patrulă a armatei turce, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la frontier care separă Turcia de Siria, în apropiere de micul oraş turc Akçakale.

Grupul jihadist Statul Islamic din Irak şi Levant a fost acuzat de răpirea celor patru ziarişti, scrie BBC.

„O mare bucurie şi o uşurare imensă“

În imaginile difuzate de posturile de televiziune turce se pot vedea patru bărbaţi cu un aspect neîngrijit, cu barbă şi părul lung, dar într-o stare de sănătate bună, scrie BBC.

Didier François, în vârstă de 53 de ani, le-a spus reporterilor că a fost „o mare bucurie şi o uşurare imensă când s-a văzut în sfârşit liber. Sub cer, pe care nu l-am mai văzut de foarte mult timp, să respire aer curat, să  fiu liber“.

„A fost un drum lung, dar nu ne-am pierdut niciodată speranţa“, a adăugat acesta. „Din când în când primeam frânturi de informaţii, am ştiut că lumea s-a monbilizat“.

Nouă luni într-un subsol, fără a vedea lumina zilei

François a declarat, pentru propriul post de radio Europe 1, că au petrecut „şase luni într-un subsol fără a vedea lumina zilei“, iar timp de două luni şi jumătate au fost legaţi unii de alţii.

Cei patru francezi au dispărut în iunie 2013, în două incidente separate. Didier François, un corespondent de război cu experienţă, şi Edouard Elias, un fotograf, au fost răpiţi la începutul lunii iunie, în drumul lor spre Aleppo.

Nicolas Hénin, care lucra pentru revista „Le Poin“, şi Pierre Torres, reporter la canalul de televiziune franco-german Arte, au fost luaţi ostatici la câteva zile, în apropiere de Raqqa.

Întâmpinându-i, preşedintele francez Hollande a numit întoarcerea lor „o zi de mare bucurie“, atât pentru cei patru jurnalişti, cât şi pentru Franţa.

Negocierile cu răpitorii s-au întins pe mai multe săptămâni, dar nu se ştie dacă li s-a oferit ceva în schimbul eliberării celor patru bărbaţi, a relatat reporterul BBC Hugh Schofield.

Minsitrul de Externe Laureant Fabius a negat faptul că ar fi fost plătitiă o răscumpărare sau că au fost livrate arme răpitorilor. De asemenea a menţionat, pentru postul Europe 1, că „nu s-a pus problema unui contact cu guvernul sirian“, precizând că negocierile pentru eliberarea ostaticilor „au fost de altă natură“.

Guvernul lui Bashar al-Assad ar continua să folosească arme chimice

Preşedintele Hollande a declarat, pentru acelaşi post radio, că are „informaţii“, dar nicio „dovadă fermă“ că guvernul lui Bashar al-Assad încă foloseşte arme chimice asupra oamenilor săi.

Regimul Assad este în prezent în plin proces de predare a armelor chimice, ca parte a unui accord mediat SUA-Rusia de anul trecut, după atacurile mortale din afara Damascului, care s-au soldat cu sute de morţi.

Peste 150.000 de oameni au fost ucişi în conflictul sirian, iar milioane de oameni au fost obligaţi să-şi părăsească locuinţele în timpul celor trei ani de conflicte.

De asemenea, Siria a devenit unul dintre cele mai periculoase locuri pentru jurnalişti, cu mai bine de 60 de ziarişti ucişi de la începutul revoltei împotriva preşedintelui Assad, scrie BBC.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite