Premierul Theresa May şi liderii UE, ultimele pregătiri pentru summit-ul  pe tema Brexit-ului. Ce conţine proiectul declaraţiei comune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May

Premierul Marii Britanii se întoarce sâmbătă seară la Bruxelles înainte de summitul crucial pentru Brexit, programat duminică, pentru ”ultimele ajustări”. Asta, în contextul în care premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a ameninţat că se va opune acordului dacă textul nu este amendat în privinţa statutului Gibraltarului, aflat sub administraţie britanică dar revendicată de Madrid, relatează AFP.

Premierul se va întâlni mai întâi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la ora 18.00 (17.00GMT), înaintea unei discuţii cu Donald Tusk, maestrul de ceremonii al summitului extraordinar programat duminică.

Cerinţele Spaniei sunt ultimul obstacol în faţa aprobării unanime a acordului de către liderii europeni, negociatorii reuşind să finalizeze un ”tratat de retragere” a Regatului Unit.

„Garanţiile încă nu sunt satisfăcătoare, deci Spania îşi menţine veto-ul la acordul pentru Brexit”, a declarat Pedro Sanchez în cursul unei conferinţe de presă la Havana, iar „dacă nu există un acord (privind Gibraltarul), este clar ce se va întâmpla, foarte probabil Consiliul European nu se va ţine”.

Madrid cere să obţină negru pe alb drept de veto asupra viitoarelor negocieri privind viitorul Gibraltarului, o enclavă a Marii Britanii, situată în sudul Spaniei, care-i revendică suveranitatea.

Secretarul de Stat spaniol în Ministerul Afacerilor Europene, Luis Marco Aguiriano, care a ajuns la Bruxelles de vineri, a cerut un angajament scris din partea Londrei înainte de summit. Opoziţia Madridului nu ar bloca aprobarea acordului din partea UE, însă oficialii de la Bruxelles vor ca acesta să aibă susţinerea unanimă a statelor membre.

”Chiar dacă sunt de acord sau nu duminică, nu schimbă nimic la nivel juridic”, a spus Jean-Claude Piris, fostul director general al serviciului juridic al Consiliului UE pentru a AFP.”Aceasta este o chestiune politică, nu juridică: ar fi o problemă reală pentru cele 27 de ţări ca o ţară precum Spania să se desolidarizeze de aprobarea acordului de divorţ”, a comentat o sursă europeană.

România va fi reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis la reuniunea extraordinară a Consiliului European în care ar urma să fie aprobat proiectul de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează Administraţia Prezidenţială.

Membrii Consiliului European vor discuta şi despre Declaraţia politică privind viitoarele relaţii dintre UE şi Marea Britanie. După agrearea proiectului de către liderii statelor membre în Consiliul European, Acordul de retragere al Marii Britanii din Uniune urmează să fie aprobat formal în Consiliul UE şi de Parlamentul European şi ratificat de către Parlamentul britanic.

Punctele principale ale declaraţiei înaintea summitului UE de duminică

Liderii din UE urmează să aprobe la summitul lor pe tema Brexit ce se va desfăşura duminică la Bruxelles o declaraţie privind legăturile dintre Londra şi cei 27 de membri care vor rămâne în UE, după Brexit.

În documentul de 26 de pagini citat de agenţiile de presă se spune printre altele că Regatul Unit şi UE doresc să aibă un parteneriat „ambiţios, larg, profund şi flexibil”. Părţile promit să coopereze şi în instituţiile internaţionale, în ceea ce Reuters consideră a fi o aluzie fină la ameninţările preşedintelui american Donald Trump la adresa acelor instituţii.

După Brexit, Marea Britanie ar urma să poată participa mai departe în programele UE în domeniul ştiinţei, educaţiei, culturii, apărării şi în programele spaţiale.

Un spaţiu amplu este rezervat în document chestiunii spinoase a graniţelor. În ciorna declaraţiei se spune că procedurile vamale vor fi inevitabile, dar „aranjamente comprehensive… vor crea o zonă de liber schimb, combinând cooperarea profundă în domeniul regulilor şi vămilor… într-un spirit de competiţie deschisă şi liberă”. Părţile se obligă să ajungă la o soluţie în privinţa graniţei dintre Irlanda de Nord şi Rep. Irlanda pentru a evita ceea ce se numeşte „o graniţă dură”, adică reimpunerea controalelor.

Marea Britanie şi UE se angajează, de asemenea, să aplice aranjamente de echivalenţă pentru regulile din sectorul serviciilor financiare, să asigure acces corect şi egal la reţelele de telecomunicaţii ale clor două părţi, să asigurea fluxul liber de capital şi plăţi.

După ce Marea Britanie va pune capăt liberei mişcări a cetăţenilor UE, mobilitatea persoanelor va fi regulată pe bază de reciprocitate, cu posibilităţi pentru trecerea uşoară a graniţei, securitate socială şi coordonarea legislaţiei familiei.

În documentul citat de agenţiile de presă se mai spune că UE şi Marea Britanie se vor pune de acord ca perioada de tranziţie post-Brexit să poată fi prelungită pentru „un an sau doi ani”, iar Londra va trebui să contribuie în acea vreme în mod normal la bugetul UE.

În domeniul securităţii, părţile se obligă să aibă un „parteneriat amplu, cuprinzător şi echilibrat”. Statele din UE şi Marea Britanie vor îşi vor păstra răspunderea unică pentru propria securitate naţională.

Potrivit agenţiei Reuters, cuvântul „Gibraltar” nu este menţionat în textul declaraţiei. Spania a anunţat în ajun că nu va vota pentru vreun acord pe tema Bexitului dacă nu are garanţii că statutul Gibraltarului va fi discutat în viitor pe o bază bilaterală de Madrid şi Londra.

Proiectul de acord a fost criticat aspru de mulţi politicieni britanici, iar agenţiile de presă scriu că el ar putea să mai fi discutat o dată de Theresa May cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, înaintea summit-ului UE de duminică.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite