„Planul Chequers“ privind ieşirea din UE, încolţit din toate părţile: Săptămână test pentru Theresa May

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul conservator condus de Theresa May va încerca în cursul acestei săptămâni să relanseze negocierile legate de Brexit cu Bruxellesul şi să-i tempereze pe euroscepticii de la Londra, foarte nemulţumiţi de strategia aleasă pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, comentează AFP.

În centrul acestei nemulţumiri se află „planul Chequers“, o propunere a Executivului britanic pentru păstrarea unei relaţii comerciale strânse cu Uniunea Europeană odată cu oficializarea Brexitului, prevăzută să aibă loc la 29 martie 2019.

Considerat, de către adepţii unui Brexit dur, drept o abatere de la revendicările referendumului din 23 iunie 2016, acest plan, ale cărui detalii au fost prezentate joi, a provocat demisiile răsunătoare ale ministrului de Externe, Boris Johnson, şi Brexitului, David Davis.

Succesorul în post al acestuia din urmă, Dominic Raab, urmează să se întâlnească în cursul acestei săptămâni cu negociatorul-şef al UE Michel Barnier în vederea relansării discuţiilor despre divorţ, care tărăgănează de mai multe săptămâni din cauza neînţelegerilor asupra frontierei irlandeze.

Londra are puţin timp la dispoziţie pentru a-şi apăra propunerea. Negociatorii sunt presaţi să ajungă la un acord până în octombrie, pentru a le permite apoi parlamentarilor europeni şi britanici să-l ratifice până la concretizarea ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar.

Guvernul britanic riscă totodată să aibă parte de o rezistenţă puternică pe plan intern, Parlamentul urmând să examineze în cursul acestei săptămâni două proiecte de lege legate de Brexit: primul, luni, pe chestiunea vamală; al doilea, marţi, privind comerţul.

Vizată de critici, Theresa May s-a lansat într-o campanie de PR pentru a lăuda punctele bune ale planului său.

„Înţeleg aceste îngrijorări“, scrie liderul conservator într-un editorial publicat în Mail on Sunday. „Dar a venit timpul să fim pragmatici“, adaugă ea. „Iată de ce cred că trebuie să ne unim cu toţii în jurul planului nostru“.

Situaţie confuză

Premierul i-a avertizat totodată pe deputaţii - atât eurofili cât şi eurosceptici - care intenţionează să amendeze ambele proiecte de lege.

Ţinând cont de virulenţa unor militanţi ai Brexitului, Guvernul conservator, care nu dispune de majoritatea absolută în Camera Comunelor, mai are de tras până la obţinerea victoriei.

Trecut din rolul de ministru în cel de critic, David Davis a apreciat în Finacial Times că „planul Chequers“ pune „în pericol oportunităţile pe care le oferă Brexitul“.

Din cauza „regulilor comune“ cu UE prevăzute în această propunere, „vom fi incapabili să încheiem acorduri de liber schimb (cu alte ţări, n. red.). Aşa cum a semnalat pe bună dreptate Donald Trump, acesta „ar ucide“ perspectiva unui acord americano-britanic“, este de părere Davis.

Liderul de la Casa Albă, care a încheiat duminică o vizită oficială în Marea Britanie marcată de numeroase manifestaţii ostile, şi-a moderat între timp această poziţie exprimată joi în tabloidul The Sun, afişându-şi voinţa de a ajunge cu Londra la un acord bilateral de schimb „formidabil“.

Theresa May va trebui de asemenea să-i convingă pe eurofili, unii dintre ei estimând că „planul Chequers“ nu este suficient pentru menţinerea unei relaţii puternice cu UE, notează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite