Lituania îşi trimite armata la graniţa cu Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grup de migranţi ilegali oprit la Vorzova, în Letonia FOTO EPA-EFE
Grup de migranţi ilegali oprit la Vorzova, în Letonia FOTO EPA-EFE

Lituania a început să mobilizeze militari la graniţa cu Belarus pentru a contracara creşterea bruscă a numărului de migranţi ilegali. Pe de altă parte, Letonia afirmă că deţine probe video despre orchestrarea unei minicrize a migraţiei de către regimul Lukaşenko.

În conformitate cu un decret semnat vineri de preşedintele Gitanas Nauseda, armata lituaniană dispune de puteri extinse şi are permisiunea să-şi sporească efectivele în zona de la graniţa cu Belarus.

Decretul, semnat în urma unei cereri a Parlamentului de la Vilnius, le permite militarilor lituanieni să oprească şi să percheziţioneze persoane şi vehicule, dar şi să folosească „echipament special” neprecizat. Armata trebuie să îşi coordoneze activităţile cu poliţia de frontieră şi cu serviciile de informaţii, transmite agenţia de presă DPA.

De la începutul anului curent, peste 4.000 de migranţi au intrat ilegal în Lituania dinspre Belarus, comparativ cu numai 74 anul trecut.

Lituania a pus problema pe masa Uniunii Europene şi a început să monteze un gard de sârmă ghimpată de-a lungul celor 700 de kilometri de frontieră cu Belarus.

Letonia deţine probe video despre orchestrarea minicrizei de către Lukaşenko

Pe de altă parte, poliţia de frontieră a Letoniei a anunţat că deţine probe video privind implicarea directă a regimului condus de Aleksandr Lukaşenko în transporturile de migranţi ilegali către graniţele statelor membre UE cu care se învecinează Belarusul.

Într-o înregistrare video prezentată de Baltic News Service (BNS), cinci migranţi pot fi văzuţi mergând de-a lungul liniei de cale ferată către Letonia însoţiţi de trei bărbaţi în uniforme militare înarmaţi. Într-o altă înregistrare video, militari în uniformă cu emblema armatei belaruse formează un lanţ în faţa unui grup de migranţi care stau jos.

Unele zone ale Letoniei sunt în stare de urgenţă până în noiembrie din cauza numărului mare de migranţi ilegali intraţi în ţară dinspre Belarus.

Polonia este cel de-al treilea stat membru UE afectat de această minicriză a migraţiei.

Aleksandr Lukaşenko, supranumit „Ultimul dictator din Europa”, este acuzat că a deschis graniţele ţării sale ca formă de presiune asupra Uniunii Europene în vederea ridicării sancţiunilor impuse împotriva regimului său.

Aflat de 27 de ani la putere, Lukaşenko este vizat de noi sancţiuni UE din cauza represiunii pe care o duce de un an încoace la el în ţară pentru a pune capăt protestelor împotriva realegerii sale în postul de preşedinte, considerată „frauduloasă” de către opozanţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite