Liderii europeni speră să-l convingă pe preşedintele turc să oprească afluxul de refugiaţi spre Europa
0
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat startul campaniei electorală pentru legislativele anticipate din Turcia, în Europa. El se va întâlni astăzi cu liderii europeni care speră să convingă Turcia să oprească fluxul de refugiaţi spre UE.
Aproximativ 12.000 de persoane au venit să-l asculte pe preşedintele turc islamo-conservator, Recep Tayyip Erdogan , duminică, la Strasbourg, în Franţa, în cursul unei adunări împotriva terorismului, considerată de către opozanţii săi drept un miting electoral înainte de alegerile legislative prevăzute pentru 1 noiembrie în Turcia, relatează AFP. Cu această ocazie, şeful statului turc a ironiyat Uniunea Europeană în privinţa criyei refugiaţilor.
„Europa se simte inconfortabil chiar şi cu valul cel mai mic de refugiaţi“, a declarat Erdogan, cu prilejul unui miting al susţinătorilor săi, desfăşurat la Strasbourg, înaintea vizitei de stat pe care o desfăşoară luni şi marţi în Belgia, şi a unei serii de întâlniri cu lideri ai Uniunii Europene în această săptămână.
Vizita de stat a lui Erdogan în Belgia a fost amânată în mod repetat în contextul tensiunilor legate de candidatura de aderare a Turciei la UE, aflată în prezent în impas.
"Însă ce ne spun nouă? Nu vă deschideţi porţile, nu-i lăsaţi să ajungă la noi, ar trebui să rămână cu voi", a afirmat preşedintele turc, citat de cotidianul Hurriyet.
Europenii urmǎresc cu nelinişte evoluţia situaţiei interne din Turcia unde tentaţiile autoritare ale lui Recep Tayyp Erdogan sunt denunţate sistematic de opoziţie. Turcia mai este acuzatǎ cǎ a jucat un joc dublu faţǎ de Organizaţia statul islamic, şi cǎ nu i-a combǎtut cu vigoare şi de la bun început pe jihadişti, fiind mult mai preocupatǎ de mişcǎrile kurzilor în regiune.
Turcia este nemulţumitǎ cǎ Uniunea Europeanǎ nu contribuie mai mult la resorbirea valului de refugiaţi, într-un context cînd pe teriroriul turc se aflǎ deja douǎ milioane de sirieni. Ankara mai reproşeazǎ Bruxelles-lui şi faptul cǎ nu ia în serios candidatura Turciei la integrarea europeanǎ, procesul de aderare fiind practic blocat atunci cînd nu avanseazǎ în rimul melcului.
Europenii şi turcii sunt însǎ obligaţi în prezent sǎ gestioneze împreunǎ o crizǎ care acum riscǎ sǎ se complice odatǎ cu intrarea în joc a Rusiei, care a început sǎ efectueze bombardamente în Siria. Aceste operaţiuni aeriene ale Rusiei sunt de altfel denunţate vehement de Turcia şi considerare ca fiind o "gravǎ eroare".
Potrivit unor diplomaţi, atenţia este concentrată pe gestionarea mai bună a fluxurilor de migranţi care se refugiază din calea luptelor şi a atrocităţilor comise de Statul Islamic în Siria şi Irak. Subiectul va constitui tema centrală a unei reuniuni ce va avea loc joi la Luxemburg şi la care vor fi reprezentate state din Uniunea Europeană, Balcanii Occidentali şi Mediterana de Est.
UE, care s-a angajat luna trecută să aloce cel puţin un miliard de euro pentru refugiaţii sirieni aflaţi în Turcia, Iordania, Liban şi alte ţări, afirmă că vrea să ajute Turcia să absoarbă şi să integreze mai mulţi migranţi pe teritoriul său, dar şi să coopereze strâns cu Grecia pentru a preveni afluxurile în masă.
Publicaţia germană „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ scrie în ediţia de duminică faptul că executivul comunitar şi Turcia au convenit asupra unui plan de acţiune ce vizează oprirea afluxului de imigranţi către Europa. Conform planului, Turcia ar urma să accepte o intensificare a eforturilor sale pentru a-şi securiza frontierele cu UE, participând la patrule comune cu paza de coastă elenă în estul Mării Egee, coordonate de Frontex.
Migranţii care încearcă să ajungă în Europa şi care vor fi reţinuţi vor fi readuşi în Turcia, unde şase noi tabere ce pot găzdui până la două milioane de persoane vor fi construite şi cofinanţate de către UE, potrivit publicaţiei citate.
Statele member UE vor promite că vor mai lua o parte dintre refugiaţi, astfel că până la 500.000 de persoane ar putea fi relocate în Europa fără a apela la traficanţi sau fără a recurge la traversarea periculoasă a Mediteranei, scrie publicaţia.
Totuşi, un oficial de rang înalt implicat în negocierile cu Turcia a declarat Reuters că „Frankfurter Allgemeine“ a scris lucruri ce sunt peste ce se discută acum între Bruxelles şi Ankara. „E un pic exagerat“, a spus acesta.
Oficialul a precizat şi că reprezentanţii europeni au pregătit propuneri pentru gestionarea fluxului de migranţi ce urmează să fie discutate în timpul vizitei preşedintelui turc Tayyp Erdogan în Bruxelles luni şi într-o întâlnire marţi între UE şi ţările din vestul Balcanilor şi din estul Mediteranei.
„Le Monde“ notează că Recep Tayip Erdogan ”este un partener dificil, dar indispensabil pentru Uniunea Europeană”.
”Prevăzută de mult timp, vizita liderului turc la Bruxelles ar putea fi prilejul pentru liderii europeni de a aborda şi problema deteriorării libertăţilor în Turcia , pe fondul reluării ostilităţilor contra Partidului Muncitorilor din Kurdistan (organizaţie considerată teroristă la Washington, Bruxelles şi Ankara). Dar şi al stigmatizării partidului de stânga pro-kurd HDP, ale cărui sedii au fost atacate în mai multe rânduri de militanţi fanatici, în preajma scrutinului legislativ din 1 noiembrie”.
Dar ceea ce aşteaptă UE de la Turcia e să stăvilească fluxul de refugiaţi. Uniunea Europeană ar dori să organizeze tabere de înregistrare a solicitanţilor de azil, aşa-numitele hot-spots, în Grecia, Italia şi Turcia, dar propunerea este deocamdată respinsă de premierul turc Ahmet Davutoglu, scrie „Le Monde“.
Decizia liderilor europeni de a acorda un miliard de euro drept ajutor statelor din vecinătatea Siriei afectate de criza migraţiei nu surâde Ankarei”. Turcii spun că au cheltuit deja 7 miliarde de dolari cu cele 2,2 milioane de refugiaţi aflaţi pe teritoriul ei. ”Deci, UE trebuie să facă mai mult”. De partea cealaltă, turcii vor desfiinţarea vizelor. ”Ţinuţi de 50 de ani la porţile Europei, turcii nu pot înţelege de ce sârbii sau albanezii pot călători fără vize în Uniunea Europeană, în timp ce ei nu pot”, subliniază cotidianul francez.