Libertatea presei, supravegheată de la Bruxelles ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziare europene
Ziare europene

Un grup de experţi însărcinat cu studierea pluralismului mass-mediei în Europa a înmânat comisarului European pentru Agenda digitală, Neelie Kroes, un raport în care se recomandă, printre altele, ca Uniunea Europeană să-şi sporească abilităţile pentru a se asigura că libertatea presei este respectată în toate ţările, precum şi pe Internet.

Raportul, care, în trecere, subliniază în mod negativ situaţia mass-mediei din Ungaria, dar şi din Franţa şi Italia, propune în acest sens o armonizare a legislaţiilor naţionale (în special pe probleme de protecţie a datelor sau de defăimare), din moment ce mass-media europeană operează într-un mediu fără frontiere.

Raportul şi recomandările au fost solicitate în urmă cu an de vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, după scandalul ascultărilor ilegale făcute de tabloidul britanic „News of The World“. Grupul de experţi care a întocmit raportul a fost condus  de fosta preşedintă a Letoniei, Vaira Vike-Freiberga.

Reguli commune în statele UE

„Este esenţial să fie introduse reguli noi pentru a ne asigura că jurnaliştii şi organizaţiile mass-media acţionează responsabil şi nu abuzează de puterea pe care o au”, se arată în raportul prezentat luni seara la Bruxelles şi citat de „Financial Times”.

Concluzia raportului: o presă liberă şi pluralistă este crucială pentru democraţia europeană. Totodată însă, există mai mulţi factori care pot restricţiona această libertate, precum influenţele politice şi presiunile comerciale, se arată în document.

Uniunea Europenă are motive puternice pentru a-şi revizui condiţiile de garantare a libertăţii presei şi a pluralismului în mass-media. Unele state care sunt membre noi, Ungaria în mod special, au luat, recent, măsuri care au fost percepute drept ameninţări la adresa independenţei presei.

  Este însă o contradicţie între a apăra acest principiu fundamental şi, în acelaşi timp, a acorda Bruxellesului o autoritate mai mare asupra mass-media din Europa. Supravegherea autorităţilor de reglementare de la Bruxelles ar putea fi un pas înapoi, scrie „Financial Times“.

Dacă raportul va fi transpus în directivă europeană, va exista un set de regulamente comune pentru toate cele 27 de state membre în privinţa libertăţii presei, subliniază publicaţia.

Reticenţe şi prejudecăţi

Provocarea venită din partea unor ţări precum Ungaria demonstrează că este nevoie de mai multe instrumente eficiente pentru a descuraja guvernele de la a mai eluda drepturile democratice. Europa suferă din cauza faptului că nu are o serie de răspusuri gradate pentru situaţii de felul neregulilor precum dreptul de a retrage anumite fonduri în cazul în care guvernele depăşesc linia de demarcaţie şi recurg la abuz. 

Cu toate acestea, a transforma Bruxellesul în „gardianul“ mass-media nu este tocmai calea potrivită pentru a garanta o presă liberă şi activă, mai scrie „Financial Times“.
 

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite