Greva generală în Belgia în ziua summitului UE. Traficul feroviar şi aerian perturbat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii căilor ferate din Belgia au intrat în grevă duminică seara, cu câteva ore mai devreme decât era anunţat. Protestul faţă de austeritate a dat peste cap transportul feroviar, rutier şi aerian şi riscă să perturbe summitul liderilor Uniunii Europene, organizat la Bruxelles.

Sindicatele, care au organizat greva general, prima în ultimii şase ani în Belgia, denunţă economiile de miliarde de euro decise de Guvernul socialistului Elio Di Rupo. Ei speră că întreg sectorul public şi cel privat vor răspunde apelului lor la protest.

Trenurile de mare viteză, oprite

Primele trenuri s-au oprit în jurul orei 22.00, ora României. Societatea Naţională a Căilor Ferate Belgiene (SNCB) estima că traficul feroviar va fi complet întrerupt până luni la 23.00, ora României. Nu vor circula astăzi deloc trenurile de mare viteză Thalys şi Eurostar, care fac legătura între Bruxelles şi Paris, Amsterdam, Koln şi Londra.

Poşta şi unele bănci, închise

,,Baraje de filtrare" au fost organizate la intrarea în marile oraşe încă de dimineaţă, iar accesul în întreprinderi este blocat de acţiuni de pichet. Poşta, administraţiile şi unele bănci vor fi închise.

Aeroport militar, pregătit pentru summit

Aeroportul Charleroi, al doilea ca mărime din ţară, a pervăzut anularea celor o sută de zboruri de luni. Deşi controlorii de trafic aerian din Bruxelles nu participă la grevă, hamalii au anunţat că nu vor lucre luni. Pentru summitul informal al UE, autorităţile belgiene au pergătit micul aeroport militar din Beauvechain, situat la circa 30 de kilometri sud de Bruxelles.

VIDEO - pregătirile de grevă

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite