Franţa, paralizată de grevă generală. Sindicatele şi studenţii protestează faţă de reformele de pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa se confruntă miercuri cu o zi de grevă în transporturi şi proteste naţionale faţă de reformele ample de pe piaţa muncii, în timp ce Guvernul socialist speră să împiedice violenţele în rândul studenţilor nemulţumiţi.

Aproximativ 144 de marşuri şi proteste vor avea loc în ţară, potrivit celei mai mari asociaţii sindicale din ţară, CGT, relatează agenţia de presă Reuters, citată de news.ro.

Transportul în comun, inclusiv cel feroviar, va fi oprit aproape în totalitate, în special în şi în jurul Parisului. De asemenea, va fi afectată circulaţia trenurilor Eurostar către Londra şi Bruxelles.

Greva a început marţi, la ora locală 19.00 (20.00, ora României) şi se va încheia joi, la ora locală 8.00 (9.00, ora României).

Angajaţii din transporturi cer mărirea salariilor, în condiţiile în care negocierile anuale cu patronatul vor începe la 11 martie.

Miercuri dimineaţă, în jurul Parisului se înregistrau coloane de maşini lungi de 310 de kilometri, faţă de 100 de kilometri în mod normal, relatează BFMTV.

Asociaţii ale studenţilor s-au alăturat sindicatelor pentru a protestat faţă de reformele propuse de ministrul Muncii, Myriam El Khomri, într-o încercare de a reduce rata şomajului sub 10%.

Reformele prevăd ca aproape toate relaţiile de muncă din ţară, în prezent reglementate strict prin lege, să poată fi negociate între angajatori şi sindicate. Manifestanţii se plâng că această decizie ameninţă siguranţa locului de muncă.

Preşedintele Francois Hollande va urmări îndeaproape numărul studenţilor care ies în stradă, pentru a evita o repetare a situaţiei de acum zece ani, când mitingurile de amploare ale acestora l-au obligat pe preşedintele Jacques Chirac să renunţe la adoptarea unor reforme similare.

Premierul Manuel Valls a amânat deja cu două săptămâni prezentarea reformelor în faţa Guvernului, un semn că Executivul francez ar putea renunţa la aceste planuri, care au divizat parlamentarii din Partidul Socialist, aflat la putere.

Cabinetul francez negociază în continuare cu sindicatele şi speră să îi convingă pe reprezentanţii moderaţi, precum cei din CFDT, a doua asociaţie ca mărime din ţară, să accepte reformele, notează news.ro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite