Conferinţa ONU pe tema modificărilor climatice. Confruntări violente la Paris între activiştii de mediu şi forţele de ordine VIDEO
0Mii de persoane - 4.500 potrivit poliţiei, 10.000 potrivit organizatorilor - au format duminică, în pofida interdicţiei de a manifesta, un lanţ uman la Paris, pentru a denunţa „starea de urgenţă climatică“, cu o zi înainte de deschiderea Conferinţei ONU pe tema modificărilor climatice (COP21). Protestele au degenerat în confrutările cu forţele de ordine, care au recurs la gaze lacrimogene. 100 de persoane, arestate.
Forţele de ordine pariziene au recurs la gaze lacrimogene pentru a ţine sub control mai multe sute de manifestanţi, o parte dintre ei mascaţi, ce au aruncat cu diferite proiectile, informează AFP.
A fost masat un numar mare de poliţişti, iar protestatarii au aruncat cu diferite obiecte, inclusiv pantofi şi sticle. Forţele de ordine au replicat cu gaz lacrimogen. Manifestanţii violenţi s-ar fi adunat la chemarea unui grup intitulat „Anticop21“.
De-a lungul bulevardului Voltaire, între Oberkampf şi Nation, activişti se ţineau de mână, iar unii săreau şi strigau "Mai cald decât clima", relatează Le Parisien în pagina electronică.
Manifestanţi purtau de asemenea pancarte pe care puteau mesaje ca "Ei sunt mari doar dacă stăm noi în genunchi" sau "Ei exploatează, ei poluează, ei profită! Urgenţa este socială şi climatică".
Coaliţia Climat 21, din care fac parte 130 de organizaţii, a fost nevoită să renunţe la un marş pe străzile Parisului, din cauza interdicţiei manifestaţiilor, impusă în cadrul stării de urgenţă, decretată după atacurile comise pe 13 noiembrie la Paris şi Saint-Denis, soldate cu 130 de morţi.
În schimb, la iniţiativa Attac şi Alternatiba, coaliţia a îndemnat la formarea acestui lanţ uman cu o zi înainte de deschiderea oficială a COP21.
Aproximativ 100 de persoane au fost arestate duminică, în apropiere de Place de la République, la Paris, după ce un miting în favoarea unui acord la COP21 a degenerat în confruntări cu poliţia..
Acest lanţ uman trece prin apropiere de Bataclan - sala de concerte în care 90 de persoane au fost ucise în timpul atacurilor, un loc pe care organizatorii au promis să-l "respecte".
Unii activişti au aliniat încălţăminte în Place de la Republique, reprezentând persoane care au primit interdicţia de a protesta, relatează The Associated Press.
De asemenea, lideri tribali din cadrul unor grupuri indigene din întreaga lume urmau să organizeze duminică o ceremonie de vindecare, în apropiere de locuri în care au fost comise atacurile.
Ei îndeamnă liderii lumii care se reunesc la COP21, în perioada 30 noiembrie-11 decembrie, să adopte un acord care să conducă la o diminuare a emisiilor poluante şi să ajute ţările sărace să facă faţă provocărilor cu care se confruntă din cauza încălzirii globale.
Pe de altă parte, mai multe axe rutiere sunt parţial blocate, pentru a permite deplasarea unor coloane oficiale în capitală, iar locuitorii din Île-de-Franceau fost îndemnaţi să evite drumurile, dar şi transportul în comun, relatează Francetv Info.
Începând de vineri, zeci de manifestanţii au fost organizate peste tot în lume, cu scopul de a spori presiunea asupra reprezentanţilor celor 195 de ţări, pe care-i îndeamnă să ajungă la un acord care să permită limitarea încălzirii globale cu două grade.
Mitinguri erau prevăzute duminică la Seul (Coreea de Sud), Rio de Janeiro (Brazilia), New York (Statele Unite) şi Ciudad de Mexico (Mexic).