Bilanţul victimelor din Italia a ajuns la 290 de morţi, între care 11 români. Zi de doliu naţional sâmbătă şi funeralii pentru victime
0
Bilanţul victimelor cutremurului produs miercuri în Italia a ajuns la 290 de morţi, între care unsprezece români, iar speranţele de a mai găsi supravieţuitori scad de la o oră la alta, relatează Reuters. Între timp, autorităţile au organizat sâmbătă, în zi de doliu naţional, funeralii pentru victime.
Printre străinii care şi-au pierdut viaţa se numără zece români, o femeie din Spania, un canadian şi un albanez. De asemenea, trei turişti britanici, inclusiv un copil de 14 ani, şi-au pierdut viaţa.
Alţi 16 români sunt daţi dispăruţi.
Potrivit autorităţilor, 181 de victime au fost identificate, inclusiv cel puţin 21 de copii. Cel mai mic avea numai cinci luni şi jumătate. Cea mai în vârstă victimă avea 93 de ani.
La trei zile după ce seismul a lovit zona muntoasă a ţării, câini speciali antrenaţi şi echipe de intervenţie în situaţii de urgenţă caută în continuare printre dărâmăturile din satul Amatrice, care a fost ras de pe faţa pământului. Însă nu mai există semne de viaţă în clădirile prăbuşite.
„Numai un miracol ne mai poate aduce prietenii înapoi dintre dărâmături, dar săpăm încă, pentru că mulţi sunt daţi dispăruţi“, a declarat primarul Sergio Pirozzi.
În satele din apropiere, precum Pescara del Tronto, echipele de salvare s-au retras după ce toţi locuitorii au fost găsiţi.
„Am scos ultimele cadavre despre care ştiam“, a spus Paolo Cortelli, un membru al Serviciului naţional de Salvare Montană, care a ajutat la recuperarea a circa 30 de cadavre de la Pescara del Tronto.
„Nu ştim şi este posibil să nu ştim niciodată dacă numărul persoanelor dispărute corespunde, de fapt, cu oamenii care erau, de fapt, sub dărâmături“, a adăugat el.
Între timp, la Ascoli Piceno au avut loc funeralii de stat pentru victime.
Treizeci de sicrie, dintre care două mici, de copii, au fost aduse într-o sală de sport din Ascoli Piceno, pentru funeralii. Circa 600 de oameni s-au strâns în faţa sălii de sport unde s-a derulat slujba.
În sala plină de coroane de flori s-au aflat şi numeroşi politicieni, printre care preşedintele ţării, Sergio Mattarella, premierul Matteo Renzi şi soţia sa, preşedintele Senatului Pietro Grasso, cel al Camerei Deputaţilor, Laura Boldrini, şi vicepreşedintele Parlamentului European David Sassoli.
Printre invitaţi s-a numărat şi primarul din L’Aquila, Massimo Cialente, al cărui oraş a fost devastat de un seism în urmă cu şapte ani. La intrarea în sală, el l-a îmbrăţişat pe primarul din Arquata del Tronto, Leandro Petrucci.
„Acesta este salutul pe care îl oferă comunitatea noastră celor 35 de victime, dar şi celorlalte. Gândurile noastre se îndreaptă spre Accumoli şi Amatrice, pentru că suntem o singură mare familie“, a spus episcopul de Ascoli Piceno, Giovanni D’Ercole, care a oficiat slujba funerară.
„Să nu vă fie teamă să vă strigaţi suferinţa, dar nu vă pierdeţi curajul. Împreună ne vom reconstrui casele şi bisericile, împreună vom reda viaţă comunităţii noastre, pornind chiar de la tradiţiile noastre şi de la dărâmăturile morţii“, a adăugat el.
Episcopul le-a amintit apoi pe Giorgia şi Giulia, două surori scoase de sub dărâmături, una fără suflare, cealaltă în viaţă. „Numai Giorgia a supravieţuit. Moarte şi viaţă, erau îmbrăţişate“, a spus el.
Pe parcursul ceremoniei, au fost citite numele celor care şi-au pierdut viaţa, în faţa mulţimii cu ochii în lacrimi.
Între timp, presa italiană a publicat sâmbătă o scrisoare trimisă de un pompier micuţei Giulia, pe care nu a reuşit să o salveze. „Bună micuţo, scuze că am ajuns prea târziu. Din păcate deja nu mai respirai, dar vreau să ştii, de acolo de sus, că am făcut tot ce am putut pentru a vă scoate afară de acolo. Bună Giulia, chiar dacă nu m-ai cunoscut, te iubesc, Andrea“, a scris pompierul.
În cursul dimineţii, Mattarella, însoţit de preşedintele regiunii Lazio, Nicola Zingaretti, a mers la Amatrice, zona cea mai grav afectată de seism.
El a ajuns în regiune cu elicopterul, după care a mers pe jos printre dărâmături, alături de primarul Sergio Pirozzi, care i-a arătat dezastrul lăsat în urmă de catastrofă.
Potrivit Departamentului pentru Protecţie Civilă din Roma, 388 de oameni sunt trataţi pentru răni în spitale, iar 40 dintre ei sunt în stare critică. Aproximativ 2.500 de oameni au rămas fără adăpost în urma celui mai sângeros seism din Italia din 2009 încoace.
Supravieţuitorii care nu au unde să doarmă în altă parte şi-au petrecut ultimele nopţi în corturi albastre, ridicate în apropiere de localităţile făcute una cu pământul.
Guvernul a promis să reconstruiască regiunea, însă unii localnici se tem că nu se întâmpla niciodată acest lucru.
„Amatrice va trebui rasă de la sol“, a spus primarul Pirozzi, care le-a cerut tinerilor să nu plece din zonă, spunând că acesta ar fi sfârşitul comunităţii lor. „Nicio noapte nu poate dura atât de mult încât să nu mai răsară niciodată soarele. Sunt convins că Amatrice se va ridica din nou. Le datorăm acest lucru oamenilor care au murit aici“, a adăugat el.
Edilul vrea ca localitatea să fie construită respectând acelaşi plan şi aceeaşi arhitectură.
„Mă tem ca satul nostru şi altele ca el vor muri pur şi simplu. Oricum oamenii nu trăiesc aici tot anul. Iarna, localităţile sunt practice goale“, a spus Salvatore Petrucci, în vârstă de 77 de ani, originar din sătucul Trisunga. „Probabil că noi am fost ultimii care au locuit în Trisunga“, a adăugat el.
Peste 1.050 de replici seismice au afectat zona după cutremurul cu magnitudinea 6,2 care s-a prodys miercuri dimineaţă, dărâmând noi bucăţi din structurile fragilizate. Printre acestea se numără un pod care duce la Amatrice şi care a fost închis vineri, ceea ce a complicat şi mai mult operaţiunile de salvare.
Cutremurul iniţial a fost atât de puternic încât cel mai apropiat oraş de epicentru, Accumoli, s-a scufundat cu 20 de centimetri, potrivit Institutului italian de Geologie.