La Vanguardia: ''România este obsedată de modul în care este văzută în afară''

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Vanguardia: ''România este obsedată de modul în care este văzută în afară''
La Vanguardia: ''România este obsedată de modul în care este văzută în afară''

Trimisul special al cotidianului spaniol "La Vanguardia" la Bucureşti, Felix Flores, a scris că România este o ţară care, salvată de la marginea Europei de est, este preocupată acum de imaginea pe care o are în afara graniţelor.

În noiembrie 1989, intelectualii care ascultau la Europa Liberă şi Vocea Americii ceea ce se petrecea în ţările vecine erau plini de furie şi necaz. După grevele de la Braşov şi Iaşi din 1987, reprimate brutal, singura opţiune devenise pentru mulţi încercarea de fugă spre Ungaria. Îndepărtata şi autarhica Românie nu participa la procesul care mătura Europa de est - izolată şi de Moscova, nici măcar nu se gândea la perestroika.

Atunci, nimeni nu credea că ţara va fi la un moment dat salvată de la marginea Europei şi că va deveni şi unul dintre cei mai fideli aliaţi ai SUA. A trebuit să cadă Ceauşescu, împuşcat în 25 decembrie, fără judecată, scrie corespondentul La Vanguardia.


Execuţia dictatorului, singurul din Europa de est care a sfârşit astfel, i-a marcat cumva pe români în lume. Atunci, poporul sărăcit şi-a început traversarea deşertului, până ce a fost practic împins, cu ajutorul aşa numitelor legături transatlantice, şi intrarea în NATO, în 2004, până în clubul european.

Intrarea în UE, alături de Bulgaria, în 2007, a provocat controverse în Europa comunitară, pentru că a fost percepută drept un cadou făcut unor ţări puţin pregătite, cu instituţii disfuncţionale şi multă corupţie.

"În ţara asta, să nu ai încredere în nimeni mai mare de 50 de ani, pentru că este posibil să aibă un trecut", spune un diplomat european. Chiar şi acum mai este posibil să auzi vreun funcţionar de vârsta asta care consideră că funcţia publică este compatibilă cu afacerile private, spunând cum "căderea comunismului a fost ca învierea lui Hristos!".

Înainte de alegerile din 2004, între răcnetele fasciste ale lui Corneliu Vadim Tudor, fost poet care îl adula pe Ceauşescu şi îi urmărea pe scriitorii disidenţi, şi rigiditatea premierului socialist Adrian Năstase, azi urmărit de justiţie pentru corupţie, Traian Băsescu, scrie jurnalistul spaniol, a avut curajul să-i amintească acestuia din urmă la televiziune: "suntem doi comunişti". Şi Băsescu a câştigat.


"A n-a" criză politică din 2004 se alătură acum celei economice, care a lovit puternic ţara, asupra căreia planează un sentiment general de depresie. Rapoartele de la Bruxelles semnalează în continuare deficite - în administrarea justiţiei, între altele - apar conflicte legate de emigraţie - mai ales în Italia - şi se fac auzite comentarii negative din partea politicienilor europeni. România este obsedată de modul în care este văzută în afară.

Chiar şi tânărul secretar de stat pentru afaceri europene, Bogdan Mazuru, spune că "la anul vom avea o imagine mai bună". În ciuda faptului că unul dintre punctele slabe în procesul de integrare europeană este gestiunea fondurilor agrare comunitare, Bucureştiul aspiră să aibă un comisar pentru agricultură la Bruxelles - mai observă cotidianul spaniol - acestea sunt paradoxurile politicii româneşti.

Însă dacă nu ne apreciază Europa... ne rămân mereu SUA. Preşedintele Băsescu l-a primit încântat pe vicepreşedintele american Joe Biden, care a vizitat la acel moment şi Polonia şi Cehia. România are 1.100 de soldaţi în Afganistan, a oferit SUA o fostă bază aeriană - care, avertizează unele rapoarte, ar fi servit drept închisoare secretă a CIA, aminteşte jurnalistul spaniol - unde se va construi una nouă, cu 50 de milioane de dolari, potrivit Pentagonului.

"Şi România insistă să găzduiască o parte a viitorului sistem alternativ pentru scutul antirachetă. Aşa îşi va avea un loc în lume...", mai scrie trimisul special al cotidianului spaniol.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite