Reding: Lucrurile nu sunt perfecte în România, dar măcar nu au mers până la extremă
0Comisarul pentru justiție, Viviane Reding, a declarat, într-un interviu acordat Euronews, că lucrurile nu sunt "perfecte" în România, dar cel puțin nu s-a ajuns "la extremă" și consideră că UE a reușit să blocheze "abaterile" Guvernului de la București.
Întrebată cât de preocupată este de actualele tulburări politice din România, Reding a declarat că este "foarte mult". "Foarte mult, la fel și întreaga Comisie, și întregul Consiliu. Și ați văzut o reacție foarte clară. Democrația este un bun care trebuie apărat. Avem nevoie de instanțe independente. Nu putem desființa curți constituționale. Și trebuie să respectăm ceea ce spun aceste curți", a spus Viviane Reding.
Comisarul pentru justiție consideră că intervenția UE a blocat unele "abateri" ale Guvernului de la București, informează NewsIn.
"Cred că s-au întâmplat mult. Faptul că CCR a putut să dea o decizie și că decizia sa a fost aplicată. Cred că am blocat abaterile. Lucrurile sunt relativ bine acum, nu sunt perfecte, dar cel puțin nu au mers până la extremă", a spus Reding, întrebată ce poate face UE pentru a-l obliga pe premierul Victor Ponta să-și respecte promisiunile.
"Orice democrație, indiferent ce partid politic este la putere, trebuie să respecte cadrul constituțional al țării, și pentru asta lucrăm. Sunt foarte bucuroasă să văd că întreaga Comisie, Consiliul de Miniștri și Parlamentul European, toți și-au unit vocile și au spus nu: democrația este un bun și trebuie apărat", a subliniat Reding.
Comisarul pentru justiție nu consideră că a fost o greșeală că țări precum România au fost primite în UE, dar nu crede că Europa ar putea avea în rândurile ei o dictatură.
"Europenii au luat o decizie istorică. Când divizarea Europei s-a încheiat și când cei care au trăit sub dictatura comunistă au revenit la democrație și independență, le-am spus că ușa noastră este deschisă. Democrația nu este o treabă ușoară. Mulți din vechea Europă au avut la dispoziție decenii petnru a învăța cum funcționează democrația. Unii dintre noii veniți învață democrația din mers, de doar câțiva ani. Trebuie să-i ajutăm, să le dăm o șansă. Europa este o organizație democratică", a punctat comisarul pentru justiție, adăugând că în UE nu și-ar avea locul o dictatură.