Lupu: preşedintele R. Moldova ar trebui să fie ales în mod direct
0Marian Lupu, fostul preşedinte al Parlamentului moldovean şi actualul lider al formaţiunii de opoziţie Partidul Democrat, susţine revizuirea Constituţiei pentru ca preşedintele ţării să nu mai fie ales de Parlament, ci în mod direct.
"Noi considerăm că reforma constituţională care s-a produs în anul 2000 a fost o greşeală, ceea ce presupune că vom insista să revenim la alegerile directe a şefului statului, în mod direct de către popor, să nu mai avem situaţii de blocaj politic, de criză politică", aşa cum s-a întâmplat anul acesta, a declarat Lupu într-un interviu acordat RFI şi preluat de RADOR.
Parlamentul format în urma alegerilor legislative din 5 aprilie a eşuat de două ori să aleagă un preşedinte al ţării. Comuniştii aveau 59 de voturi, iar pentru desemnarea preşedintelui era nevoie, potrivit Constituţiei, de 60 de voturi. Opoziţia s-a menţinut fermă în refuzul de a vota un comunist, iar blocajul a dus la dizolvarea Parlamentului şi convocarea de alegeri anticipate în 29 iulie.
Lupu, care a făcut parte din Partidul Comuniştilor până în urmă cu câteva săptămâni, şi-a exprimat speranţa că alegerile anticipate din 29 iulie vor aduce o adevărată schimbare şi a repetat că partidul său nu va vota un comunist pentru funcţia de şef al statului.
Lupu susţine renunţarea la vizele pentru cetăţenii români
Marian Lupu a mai declarat că susţine renunţarea la vizele pentru cetăţenii români.
"Una din poziţiile Partidului Democrat (...) este să anulăm regimul de vize pentru cetăţenii României, pentru intrarea în Republica Moldova", a declarat fostul comunist, trecut în opoziţie.
El a criticat declaraţiile preşedintelui Vladimir Voronin, potrivit cărora Chişinăul va menţine vizele pentru români până când UE va facilita acordarea vizelor pentru moldoveni, şi a subliniat că Republica Moldova nu ar trebui să folosească acest ton cu Uniunea Europeană sau cu statele membre.
"Anularea acestui regim de vize ar fi un lucru firesc, ar fi un semnal pozitiv trimis, atât (...) Bucureştiului, cât şi (...) Bruxellesului şi poate să favorizeze cu certitudine reluarea dialogului" atât cu România, cât şi cu UE în ansamblu, "în contextul negocierii unui nou acord care ar trebui să vină în substituirea existentului acord de parteneriat şi cooperare", a explicat politicianul.