Greviştii pun lacătul pe Grecia şi pe Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste un milion de greci au protestat ieri faţă de măsurile guvernamentale de austeritate. Salariaţii greci din sectorul public şi privat au declanşat ieri cea de-a treia grevă generală din acest an, paralizând aproape toate activităţile timp de 24 de ore.

Circa un milion de oameni au ieşit în stradă în semn de protest faţă de măsurile de austeritate ale Guvernului de la Atena, cele mai „hulite" fiind îngheţarea pensiilor, creşterea TVA şi scăderea salariilor.

Mai citeşte şi:

Europa, sufocată de greve

Asta în timp ce premierul Georgios Papandreou se chinuieşte să le explice europenilor cât de bine va funcţiona planul de austeritate, relatează Reuters.

În timp ce protestatarii mărşăluiau pe arterele centrale din Atena - flancaţi de circa 1.500 de poliţişti, în cartierul anarhiştilor (Exarhia) circa 50 de tineri au atacat cu pietre forţele de ordine. Poliţiştii au ripostat cu gaze lacrimogene, împrăştiindu-i pe tinerii care scandau: „Să ardă Parlamentul".

Proteste ample au avut loc în toate oraşele mari. Grecia a fost aproape ca o enclavă, traficul aerian, portuar şi cel feroviar fiind blocate complet, la fel şi transportul în comun în marile oraşe. Medicii nu s-au ocupat decât de cazurile urgente, iar şcolile, universităţile, muzeele şi obiectivele turistice, inclusiv Acropole, au fost închise. Nici jurnaliştii nu au stat deoparte.

Ruptă de lume

Agenţia naţională de presă ANA, posturile de radio şi TV nu au transmis niciun fel de ştiri, iar ziarele nu vor apărea astăzi. Doar magazinele, firmele de taxi şi hotelurile au funcţionat normal.

Analiştii apreciază că aceste greve vor complica şi mai mult situaţia. În plus,  guvernul a anunţat miercuri că economia se va contracta cu 0,3 procente mai mult decât estimările iniţiale.

Hexagon: medicii şi asistentele deschid grevele

Francezii au început şi ei, de ieri, grevele. Medicii generalişti, asistentele şi educatorii au pus lacătul pe cabinete şi creşe. Primii cer guvernului condiţii mai bune de lucru şi reclamă costul prea mic al unei consultaţii : cei 22 de euro impuşi pentru o consultaţie îi obligă pe medicii generaliştii să se transforme în "măcelari" pentru a avea un trai decent, reclamă aceştia.

În plus, medicii acuză guvernul că, prin scăderea numărului de locuri la universităţi, desfiinţează tinerele generaţii de medici. Astfel, până în 2025, vor mai rămâne 23.000 de medici generalişti în toată Franţa, faţă de 56.000, câţi sunt în prezent, spun greviştii, citaţi de Reuters.

Educatorii au protestat şi ei faţă de introducerea unor noi reguli pentru copii în creşe, în special mărirea spaţiilor, în aşa fel încât să încapă mai mulţi copii. „Nu facem instrucţie cu bebeluşii", a fost sloganul personalului grevist din creşe.

Vârsta de pensionare

Nici asistentele medicale nu au stat deoparte: au cerut administraţiei să le recunoască nivelul de calificare şi gradul de dificultate al muncii înainte de a încerca să le mărească vârsta de pensionare de la 55 la 60 de ani.

Vor mai urma şi alte acţiuni de protest: pentru sfârşitul lui martie este programată o grevă naţională în domeniul transportului. Angajaţii din acest domeniu au precizat că vor lupta pentru a păstra numărul actual de locuri de muncă, salariile şi pensiile câştigate.

Potrivit Reuters, din pricina crizei economice au fost desfiinţate în Franţa 600.000 de locuri de muncă.

23.000 de medici generalişti ar mai rămâne în Franţa în 2025, faţă de 56.000, câţi sunt în prezent.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite