VIDEO Grecii au blocat reforma în tipografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grecii plănuiesc noi proteste în zilele următoare, sperând să boicoteze măsurile drastice anunţate de autorităţi
Grecii plănuiesc noi proteste în zilele următoare, sperând să boicoteze măsurile drastice anunţate de autorităţi

Zeci de funcţionari ai Ministerului de Interne ocupă clădirea Imprimeriei Naţionale pentru a împiedica publicarea în Monitorul Oficial a planului de austeritate decis de Guvern. Măsurile de austeritate prevăd reduceri salariale pentru funcţionarii publici şi îngheţarea pensiilor în sectoarele public şi privat.

VEZI VIDEO AICI!

Zeci de angajaţi ai Ministerului de Interne au reuşit să pătrundă vineri seara în sediul Imprimeriei Naţionale, situat în centrul Atenei, şi au afişat pe faţada clădirii un banner pe care scrie "Ocupaţie" şi "Ajunge".

Mai citeşte şi:

Şeful FMI: "Este puţin probabil ca situaţia din Grecia să cuprindă şi alte state din zona euro"

Grecii şi-ar putea vinde din insule pentru a scăpa de datorii

Imprimeria a rămas închisă sâmbătă, iar poliţia a anunţat că funcţionarii ar putea rămâne în clădire până astăzi. Ocuparea Imprimeriei Naţionale are ca scop împiedicarea tipăririi în Monitorul Oficial a legii privind măsurile de austeritate, care prevede reduceri salariale pentru funcţionarii publici şi îngheţarea pensiilor în sectoarele public şi privat. Nouă din zece bugetari resping tăierea celui de-al 14-lea salariu (primele de vacanţă) şi a diferitelor sporuri, potrivit unui sondaj comandat de postul de televiziune SKAI.

Măsurile dure sunt respinse de 76% din angajaţii din sectorul privat, în timp ce 68% din pensionari nu sunt de accord cu îngheţarea pensiilor în 2010. Creşterea taxelor la tutun, alcool şi produse de lux sunt singurele decizii cu care grecii sunt de acord.

„Salvatorul" Sarkozy

Planul de austeritate al guvernului, conceput sub presiunile Bruxelles-ului, a provocat reacţii ferme din partea marilor sindicate elene, care au lansat un apel la grevă generală pentru data de 11 martie. Astăzi sunt aşteptate noi proteste ale angajaţilor din sectorul public.

După ce premierul grec, Georgios Papandreou, a primit, vineri, la Berlin doar bătăi prieteneşti pe umăr, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat că Atena trebuie salvată pentru a nu pune în pericol zona euro. "Trebuie să-i sprijinim pe greci, deoarece fac eforturi" pentru a se redresa, a precizat Sarkozy ieri, cu puţin timp înainte de întrevederea cu şeful Guvernului elen. Preşedintele a omis ­însă să spună de unde ar putea veni bani, în condiţiile în care cancelarul Angela Merkel a respins orice ajutor financiar pentru Grecia, iar alegerile regionale din Franţa îl împiedică pe Sarkozy să bage mâna în buzunar, mai ales că partidul său se află în cădere liberă în sondaje.

Momentan, singura soluţie pentru Atena pare a fi un împrumut la Fondul Monetar Internaţional, în pofida poziţiilor orgolioase ale majorităţii membrilor zonei euro. Unul dintre cei mai înverşunaţi opozanţi ai soluţiei FMI este chiar Sarkozy, deoarece instituţia este condusă de rivalul său domestic, Dominique Strauss-Kahn. O părere diferită are ministrul italian de Finanţe, Giulio Tremonti.

El a precizat că europenii contribuie la FMI şi nu vede nicio problemă în a folosi banii instituţiei pentru salvarea unei ţări, indiferent din ce parte a lumii, notează Bloomberg. Într-un interviu acordat "Welt am Sonntag", ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a readus în discuţie ideea înfiinţării unui fond european, similar FMI, pentru a putea preveni astfel de situaţii pe viitor.

Insulă scoasă la vânzare

Potrivit cotidianului „Frankfurter Allgemeine Zeitung", care citează surse neoficiale, Grecia ar fi scos o insulă la vânzare, deşi săptămâna trecută Atena a respins categoric sugestiile făcute de mai mulţi politicieni germani în acest sens.

Insula de dimensiuni mici şi nelocuită este situată între Portul Pireus şi Insulele Ciclade. Cum Grecia are peste 3.000 de insule, mare parte nelocuite, politicienii germani au avansat ideea înstrăinării lor pentru a mai reduce din datoria externă uriaşă a Greciei.

Sfaturi de la nemţi

Cancelarul german, Angela Merkel, i-a comunicat premierului Georgios ­Papandreou că ţara sa nu are nevoie de un ajutor financiar imediat şi i-a reamintit că trebuie să implementeze rapid o serie de reforme. Pe aceeaşi linie dură, cotidianul „Bild" a publicat o scrisoare deschisă adresată premierului elen, în care punctează diferenţele dintre cele două ţări şi oferă câteva sfaturi grecilor.

În Germania, „oamenii lucrează până la 67 de ani şi nu există al 14-lea salariu pentru angajaţii din sectorul public. Aici, nimeni nu dă într-un spital şpagă 1.000 de euro pentru a primi un pat", scrie „Bild". Publicaţia îi mai informează pe greci că taximetriştii germani dau chitanţe clienţilor, iar fermierii nu obţin subvenţii europene pentru plantaţii fictive de măslini.

„Şi Germania are datorii, dar reuşim să ne ­descurcăm. Asta pentru că ne sculăm devreme şi lucrăm toată ziua". Pentru a mai îndulci pilula, cotidianul notează că nemţii doresc să fie prieteni cu grecii, motiv pentru care le-au dat 50 de miliarde de euro. Totodată, „Bild" prezintă argumente care demonstrează că Germania a plătit Greciei toate despăgubirile stipulate în tratatele de după al Doilea Război Mondial, în replică la aluziile premierului elen.

Georgios Papandreou şi Angela Merkel

Georgios Papandreou şi Angela Merkel   Foto: Afp

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite