Autostrada Brasov-Bors, in mars cu frana trasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recentele evoluTii privitoare la autostrada Brasov-Bors nu dau sperante celor care se asteapta sa obtina sume importante in urma exproprierii terenurilor sau a imobilelor pe care le detin pe

Recentele evoluTii privitoare la autostrada Brasov-Bors nu dau sperante celor care se asteapta sa obtina sume importante in urma exproprierii terenurilor sau a imobilelor pe care le detin pe traseul autostrazii. Realizarea acesteia ramane incerta.
O autostrada de uz intern
Schimbarea politicilor bugetare la inceputul acestui an a dus la reevaluarea prioritatilor. Masura necesara cum Brasov-Bors nu se afla pe traseul Coridorului pan-european IV de transport. In consecinta, partea romana nu poate beneficia de cofinantari nerambursabile anuale de 250 milioane euro acordate de UE. "O autostrada spre nicaieri" au numit-o multi comentatori, care au mentionat ca, de la granita de vest a Romaniei, autostrada nu duce nicaieri. Traseul a fost stabilit in 2003, in urma unei intalniri avute de Adrian Nastase cu Peter Medgyessy. Ultimul ,a subliniat ca Ungaria doreste sa vada autostrada traversand centrul Transilvaniei si nu sa treaca tangential cu aceasta regiune".
Preturi de lux pe km
Alte semne de intrebare privesc prevederile contractuale, considerate dezavantajoase pentru partea romana. Un studiu arata ca pretul solicitat, respectiv 6,7 milioane euro/km, este depasit doar in cazul unei autostrazi suedeze, dar care are 4 benzi de circulatie pentru fiecare sens, fata de doua la cea romaneasca, si este construita aproape exclusiv in zona montana. In Portugalia se vor construi autostrazi cu trei benzi pe un sens, la cel mai mic pret, de 2,09 milioane euro/kilometru, in timp ce forta de munca este de aproape 6 ori mai scumpa ca la noi. In prezent se renegociaza preturile de executie, avansuri de 300 milioane euro pe care firma americana ar trebui sa le incaseze anual si prevederea care obliga la transferul gratuit catre Bechtel al utilajele cumparate de partea romana.
Grupusculele de interese isi disputa traseul
Singurul motor care in prezent impinge autostrada inainte este cel politic. Realizarea acesteia este solicitata atat de politicieni din UDMR, cat si de aripa transilvana a PD, cu un ,varf de lance" in persoana liderului Emil Boc.
O parte a parlamentarilor s-au grabit sa constituie grupuri de lobby menite sa influenteze decizia finala.
In urma cu cateva luni, Gheorghe Funar a constituit un grup de initiativa pentru a ,determina Presedintia si Guvernul sa aiba o alta atitudine referitoare la autostrada Transilvania", dupa cum chiar acesta afirma, iar parlamentari din Hunedoara se declara frustrati daca aceasta ,ar urma traseul dorit de domnul Funar si colegii de lobby", potrivit unuia dintre acestia. ,Fac un apel catre colegii parlamentari din judetele Arges, Dambovita, Valcea, Sibiu, Alba, Hunedoara, Timis, Arad si judetele limitrofe de a constitui si noi un grup de lobby in favoarea Coridorului IV", a solicitat un senator PNL intr-o sedinta parlamentara. Viitorul autostrazii ramane legat atat de succesul ,politic" al sustinatorilor proiectului, cat si de progresele necesare in renegocierea contractului cu Bechtel de catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite