Cameron acuză UE că nici nu a vrut să asculte planul de creştere economică propus de 12 state membre
0Premierul britanic David Cameron a acuzat Uniunea Europeană că i-a ignorat propunerile menite să diminueze criza datoriilor şi să readucă creşterea economică, scrie "The Telegraph".
În ciuda faptului că planul avea susţinerea a 12 state membre UE, printre care Marea Britanie şi Italia, şeful Consiliului European, Herman Van Rompuy nu inclus niciuna dintre propuneri în textul ce va fi semnat la summitul de vineri. Propunerile au fost trimise la Bruxelles în urmă cu zece zile. În schimb, spun diplomaţi europeni, preşedintele Consiliului, care conduce summiturile UE, a inclus propunerile franco-germane cuvânt cu cuvânt, mai scrie cotidianul britanic.
Joi seara, la reuniunea dedicată combaterii şomajului şi creşterii economice, David Cameron a luat cuvântul şi s-a plâns că cererea sa pentru stabilirea de "ţinte clare, termene şi responsabilităţi"a fost aruncată la coş. "S-a plâns. A întrebat de ce opiniile a 12 ţări europene, care reprezintă peste jumătate din populaţia UE, nu au fost luate în considerare", a indicat o sursă din guvernul de la Londra.
Iar Herman Van Rompuy, care câştigă echivalentul a 250.000 de lire sterline, adică dublul salariului lui Cameron, a fost acuzat că face jocurile Franţei şi Germaniei şi că nu reprezintă toate cele 27 de state membre.
Ce conţine planul şi cine l-a semnat
După ce a ajuns la Bruxelles joi pentru a participa la summit, Cameron a indicat că UE ar trebui să facă decât doar să micşoreze cu orice preţ datoriile statelor membre şi să se concentreze pe reforme economice care să genereze creştere economică.
"Marea Britanie, împreună cu alte 11 state membre, s-au pus de acord şi au conceput o serie de măsuri pe care UE le poate aplica pentru a genera creştere economică, inclusiv măsuri de dereglementare a afacerilor pentru a ajuta companiile să creeze mai multe locuri de muncă", a insistat Cameron.
Cele 12 state au propus deschiderea pieţei serviciilor şi a economiei digitale, care ar putea crea o creştere economică de 9%.
Statele europene sunt îndemnate să dereglementeze şi sectorul cercetării şi pe cel al energiei, dar şi să consolideze legăturile comerciale cu state emergente precum China, Rusia şi statele din America de Sud. De asemenea, îi îndeamnă pe liderii europeni să ia în considerare un acord de liber schimb cu Statele Unite.
"Garanţiile implicite că băncile vor fi mereu salvate, ceea ce distorsionează piaţa unică, ar trebui reduse. Băncile, şi nu contribuabilii, ar trebui să fie capabile să îşi asume costurile riscurilor pe care le aleg", se mai arată în scrisoare.
Propunerile au fost semnate de Marea Britanie, Irlanda, Olanda. Italia, Spania, Estonia, Letonia, Finlanda, Suedia, Polonia, Cehia şi Slovacia. Nu însă şi de România.
După intervenţia lui Cameron, Van Rompuy a fost criticat şi de olandezi, finlandezi şi italieni.