Proteste în Taiwan, înainte de întâlnirea istorică dintre preşedintele ţării şi cel al Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestări de stradă violente au avut loc în capitala Taiwanului, Taipei, înaintea întâlnirii istorice dintre preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi cel al Taiwanului, Ma Ying-jeou. Protestatarii resping ideea oricărui discurs între China şi regiunea pe care aceasta o considerp a fi separatistă, relatează BBC.

Mai multe persoane au încercat să intre în clădirea Parlamentului, în timp ce altele au fost arestate pe aeroportul din Taipei, în jurul orei la care preşedintele Ma urma să se îmbarce în avionul către Singapore – locul neutru desemnat de cei doi lideri pentru discuţii.

Imagini surprinse de Reuters arată protestatarii din Taipei dând foc unor portrete ale lui Xi Jinping în mijlocul capitalei taiwaneze. Aceştia l-au acuzat pe preşedinte de faptul că nu reprezintă opinia publică, şi deci nu are dreptul de a sa angaja în orice fel de discuţie cu „liderul de peste strâmtoare”, referindu-se la preşedintele chinez.

AFP relatează că au existat şi grupuri restrânse care l-au susţinut pe preşedintele taiwanez.

O întâlnire istorică

Întâlnirea dintre Ma Ying-jeon şi Xi Jinping va avea loc sâmbătă şi reprezintă prima întâlnire între lideri politici ai celor două state după încheierea Războiului Civil Chinez în 1949. Tensiunile politice încă existente între cele două părţi vor determina şi aplicarea unui protocol special: astfel, cei doi preşedinţi se vor adresa unul altuia pe numele de familie, fără a folosi apelativul de „domnule preşedinte”.

În urma încheierii Războiului Civil Chinez, în 1949, puterea în China a fost preluată de Partidul Comunist condus de Mao Zedong. Forţele republicane ale partidului Kuomintang s-au refugiat pe insula Taiwan, unde au instituit Republica Chineză ca stat separat de China comunistă(Republica Populară Chineză), iar această denumire este păstrată, oficial, şi în prezent.

Relaţiile cele două state au rămas tensionate de-a lungul timpului, din cauza faptului că Republica Populară Chineză nu recunoaşte independenţa Taiwanului, considerând insula doar ca o zonă separatistă.

Tensiunile dintre cele două state a avut şi un ecou în politica anilor '90 în România: astfel, la dezbaterea pentru alegerile prezidenţiale din 1992, contracandidatul lui Ion Iliescu, Emil Constantinescu, a afirmat că doreşte îmbunătăţirea relaţiilor cu Taiwanul în dauna Chinei.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite