Preşedintele Chinei îşi joacă propria carte la G20 şi în patru state ex-sovietice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele chinez, Xi Jinping, face un turneu în Asia, prin Turkmenistan, Kazahstan, Uzbekistan şi Kîrgîstan, fiind prezent iniţial şi la reuniunea G20, iar în final la Consiliul Şefilor de State membre ale O.C.S.
Preşedintele chinez, Xi Jinping, face un turneu în Asia, prin Turkmenistan, Kazahstan, Uzbekistan şi Kîrgîstan, fiind prezent iniţial şi la reuniunea G20, iar în final la Consiliul Şefilor de State membre ale O.C.S.

Într-un moment în care Barack Obama pare încurajat de posibila susţinere a Congresului SUA, a operaţiunii de diminuare a puterii militare a regimului de la Damasc, iar Vladimir Putin şi-a controlat cu greu nervozitatea, pe timpul interviului acordat agenţiei Associated Press, liderul Chinei, Xi Jinping, a poposit înTurkmenistan, urmând a mai vizita Kazahstan, Uzbekistan şi Kîrgîstan. El va arbitra şi disputa dintre Obama şi Putin, la G20.

Ulterior va participa şi la Consiliul Şefilor de State membre ale Organizaţiei pentru Cooperare, de la Shanghai, în capitala Kîrgîstanului.

Cu alte cuvinte, cu surâsul pe buze, cu diplomaţia mesajelor încurajatoare, cu parteneriate strategice acum declarate sau reiterate, plus cooperări militare promiţătoare, preşedintele Chinei, oficial prieten al omologului rus, surprinde Rusia şi Turcia cu intenţiile sale, deloc strict verbale, în consolidarea colaborării cu patru state ex-sovietice, dintre care trei, Turkmenistan, Uzbekistan şi Kîrgîstan beneficiază deja de un substanţial sprijin politic, economic şi pe plan cultural, din partea guvernului de la Ankara.

La întâlnirea preşedintelui Xi Jinping, cu omologul turkmen Gourbangouly Berdymoukhamedov, în capitala Turkmenistanului, cei doi şefi de stat au semnat o declaraţie comună menită a ridica relaţiile bilaterale la nivelul unui parteneriat strategic.

De altfel, Xi Jinping consideră cooperarea în domeniul energetic ca un punct culminant în relaţiile Chinei cu Turkmenistan.

Conducta de gaze, de 8000 kilometri, dintre Turkmenistan şi China fiind un proiect major de cooperare, în condiţiile când prima ţară este un producător major de energie, iar a doua un mare consummator.

De unde şi dorinţa ca principiile win-win, ale egalităţii şi avantajului reciproc să consolideze parteneriatul strategic bilateral, pe baza coordonării strategiilor de dezvoltare, în vederea realizării prosperităţii comune.

Win-win?

Turkmenistanul sprijină politica recunoaşterii unei singure Chine şi se opune independenţei Taiwanului, indiferent în ce formă se manifestă, susţinând eforturile guvernului de la Beijing de a obţine unificarea naţională.

Preşedinţii Xi şi Berdymoukhamedov

image

În schimb, China susţine Turkmenistanul în alegerea sa de a urma o cale de dezvoltare conformă condiţiilor naţionale şi se opune oricărei ingerinţe externe, în problemele interne ale acestei ţări.

Cu alte cuvinte, presiunii Rusiei pentru ca Turkmenistanul să intre în Uniunea EuroAsiatică.

Preşedinţii Vladimir Putin şi Xi Jinping

image

Oficial, pentru Xi Jinping, omologul rus este un vechi prieten, ultima lor întâlnire având loc în luna martie. 

Şi interesele colaborării bilaterale vizează domeniile economiei, comerţului, investiţiilor, energiei, dar şi chestiunile de ordin strategic şi de securitate, relaţiile militare, tehnologia de ultimă oră, în arealul apărării. 

În această ultimă privinţă fiind cunoscut apetitul neoficial chinez pentru preluarea unor realizări militare ruse, tacit, prin mijloace deloc ortodoxe, sub forma unor produse cu denumiri autohtone, ce nu ascund asemănările multiple cu produsele originale - made in Rusia. 

Chiar dacă Xi Jinping a dat o apreciere publică eforturilor Rusiei, ca titular al preşedinţiei G20, în acest an, şi „jucător important la nivel mondial”, nu a comentat deloc intenţia lui Vladimir Putin de a aborda, în cadrul reuniunii, dosarul geopolitic sirian.

China vrea consens, pentru cooperare, la reuniunea G20, dar nu pare să subscrie la oficializarea guvernanţei politice, marcată de tandemul dorit de Putin: Moscova&Washington D.C., exact în această ordine...

Ce vrea China de la summitul din Sankt Petersburg?

Parteneriate mai strânse, între membrii G20 şi consolidarea coordonării politicilor macro–economice, pentru restartarea economiei mondiale.

Xi Jinping crede că G20 ar trebui să susţină şi să promoveze o mai mare deschidere în economia globală.

Dezirabile fiind combaterea protecţionismului, sub toate formele, şi protejarea unui regim comercial liber, deschis, deloc discriminatoriu şi multilateral.

China nu vrea fragmentarea pieţelor.

Şi susţine că G20 ar trebui să lucreze la îmbunătăţirea guvernanţei economice globale, devenind un partener benefic pentru ţările în curs de dezvoltare.

Preşedintele Xi Jinping crede că G20 este acum într-o tranziţie de la un mecanism de gestionare a crizelor, la unul care se dedică guvernanţei economice pe termen lung.

O idee pe care Putin a preluat-o, mascat, implicând G20 în guvernanţa politică a lumii, prin propunerea discutării situaţiei din Siria.

image

Vizita în Kazahstan, a preşedintelui Chinei, este o recunoaştere a importanţei colaborării comerciale bilaterale, ce va ajunge la schimburi de mărfuri de până la 40 miliarde de dolari, până în anul 2015.

Practic, China, nu Rusia, este acum cel mai mare partener comercial al Kazahstanului, care, la rândul său este al doilea partener, pentru Beijing, din rândurile membrilor Comunităţii Statelor Independente.

În viziunea lui Xi Jinping, ambele ţări sunt în curs de dezvoltare, dar printre statele cu influenţă în lume.

Pentru Beijing este relevantă apartenţa Kazahstanului la Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, unde au colaborat în lupta comună contra terorismului, separatismului şi extremismului.

image

Cât priveşte vizita în Uzbekistan, a lui Xi Jinping, un indiciu semnificativ este faptul că în anul 2012 , comerţul bilateral a ajuns la 2,875 miliarde de dolari SUA. 

China este gata să coopereze cu Uzbekistanul în transportul feroviar, rutier şi aerian având şi intenţia de a extinde comerţul, investiţiile şi cooperarea în afaceri de interes comun. 

image

Obiectivul final al turneului asiatic al preşedintelui Chinei? 

Este prezenţa la Consiliul Şefilor de State membre ale Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, OCS având un rol important în menţinerea securităţii şi stabilităţii regionale şi promovarea dezvoltării ţărilor membre. 

Preşedintele Chinei este convins că spiritul de la Shanghai este sinonim cu promovarea încrederii, a avantajului reciproc, a egalităţii, consultării şi respectului diferitelor civilizaţii.

Trei sarcini ar trebui să fie îndeplinite serios de OCS, susţine Xi Jinping:

1.menţinerea securităţii regionale,

2.dezvoltarea economiilor ţărilor participante şi

3.perfecţionarea bunăstării oamenilor din statele membre ale organizaţiei.

image

Întrebarea de fond este ce se ascunde practic în spatele surâsului, calmului, nedorinţei de implicare partizană, a preşedintelui Chinei, în disputa dintre omologii rus şi american?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite