O statuie a premierului japonez cu o prostituată, aluzie la exploatarea sexuală a coreenelor în timpul războiului, provoacă tensiuni
0O sculptură îl reprezintă pe Shinzo Abe îngenuncheat în faţa "unei femei pentru confort", aluzie la exploatarea sexuală a coreenelor în casele de toleranţă japoneze în timpul războiului şi după conflict, scriu AFP
Guvernul nipon şi-a exprimat marţi furia după apariţia sculpturii coreene reprezentându-l pe Shinzo Abe, îngenuncheat în faţa unei femei pentru confort, nume dat coreenelor forţate să lucreze în bordelurile din Japonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Pentru Yoshihide Suga, secretar general al Cabinetului japonez, această ofensă constituie o încălcare "de neiertat" a protocolului internaţional. "Dacă aceste informaţii sunt adevărate, atunci ar avea un impact care nu este de neglijat în relaţiile dintre Japonia şi Coreea", a afirmat el într-o conferinţă de presă la Tokyo.
Kim Chang-ryul, care a instalat statuia în grădina sa botanică din Pyeongchang, a explicat că este un simbol al ispăşirii şi nu-l reprezintă pe Abe în special. "Dar ar putea fi vorba despre Abe", a declarat el pentru Reuters despre creaţia numită "Ispăşire eternă".
Ministrul corean al Afacerilor Externe nu a dorit să comenteze, afirmând că este probabil vorba despre un act care trebuie atribuit unui cetăţean, şi nu Statului.
Subiectul femeilor de confort din Coreea, obligate să lucreze în bordeluri japoneze în timpul şi după al Doilea Război Mondial, este un motiv de dispută de mai mulţi ani între cele două ţări.
Problema compensaţiilor pentru aceste victime ale exploatării sexuale a fost mult timp o problemă pentru guvernul Shinzo Abe, aflat în funcţie din decembrie 2012.
Tokyo crede că problema a fost "rezolvată definitiv" după semnarea unui acord între Abe şi preşedintele sud-coreean Park Geun-hye în 2015.
Premierul şi-a cerut scuze şi a promis compensaţii supravieţuitoarelor din fonduri speciale. Dar guvernul actual al preşedintelui coreean, Moon Jae-in, a considerat că acordul a avut prea multe defecte şi l-a anulat.
Statui similare cu femei singure au fost expuse în faţa ambasadei Japoniei la Seul pentru a le aduce omagiu. Relaţiile s-au răcit între cele două ţări anul trecut, după ce Japonia a retras Coreea de Sud de pe o "listă albă" a ţărilor care beneficiază de condiţii de export preferenţiale pentru aproape 1.000 de produse. Mai devreme, Seulul a cerut companiilor japoneze să ofere compensaţii coreenilor forţaţi să lucreze pentru ele în timpul războiului.