Japonia a lansat un nou program de stimulare a economiei, de 116 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Japoniei, Shnzo Abe FOTO AFP
Premierul Japoniei, Shnzo Abe FOTO AFP

Premierul japonez Shinzo Abe a lansat vineri un program de stimulare a economiei care presupune cheltuieli publice de 10.300 miliarde yeni (116 miliarde de dolari), guvernul estimând că iniţiativa va creşte Produsul Intern Brut cu aproximativ 2% şi va genera aproximativ 600.000 de locuri de muncă.

Circa 3.800 miliarde yeni (42,7 miliarde dolari) pentru prevenirea dezastrelor şi reconstrucţie, iar 3.100 miliarde yeni (34,9 miliarde dolari) vor fi direcţionate către stimularea investiţiilor private şi alte măsuri, potrivit unui comunicat al guvernului nipon, citat de Bloomberg.

Pachetul reprezintă prima iniţiativă majoră de politică eonomică a guvernului Abe, ales recent cu mandatul de a revigora creşterea economică a Japoniei, aflată în cea de-a treia rundă de recesiune din ultimii 5 ani, de a combate deflaţia şi a crea noi locuri de muncă.

Pe de altă parte, noul program de stimulare a economiei prin investiţii publice ar putea reprezenta un motiv de îngrijorare pentru investitori în privinţa angajamentului guvernului japonez faţă de reforma fiscală.

Datoria publică a Japoniei este deja de peste două ori mai ridicată decât Produsul Intern Brut, iar derapajele de la reforma fiscală ar putea declanşa o creştere a dobânzilor catrastrofală pentru o ţară care cheltuieşte un sfert din buget pentru serviciul datoriei de stat.

Premierul nipon, Shinzo Abe, spune că iniţiativa va creşte Produsul Intern Brut cu aproximativ 2 la sută şi va genera aproape 600.000 de locuri de muncă noi. Totodată, Japonia va emite bonuri de valoare de 56 de miliarde de dolari în cadrul pachetului de măsuri de stimulare a creşterii economice.
 
"Trebuie să recunosc că disciplina fiscală este foarte importantă. Fără creştere economică, nu există nicio speranţă pentru viitorul Japoniei şi pentru reformarea sistemului financiar", a spus premierul Abe.

Shinzo Abe a preluat funcţia de şef al Executivului în luna decembrie şi a promis că va întreprinde măsuri "agresive" pentru a pune economia ţării pe picioare. Japonia se află în cea de-a treia rundă de recesiune din ultimii cinci ani. Iar datoria publică a statului nipon este de 240 la sută din PIB.

 De 15 ani încoace guvernele nipone se tot chinue să instaureze programe de ajustare conjuncturală care să dea şi rezultate. Efectele au fost... minime. În schimb, datoria suverană a ţării e una din cele mai mari la nivel mondial.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite