Care sunt motivele din spatele ameninţărilor Coreei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scopul testelor nucleare desfăşurate de Kim Jong-un a fost acela de „a consolida reputaţia acestuia de lider în sânul poporului nord-coreean şi al armatei“.
Scopul testelor nucleare desfăşurate de Kim Jong-un a fost acela de „a consolida reputaţia acestuia de lider în sânul poporului nord-coreean şi al armatei“.

Coreea de Nord a răspuns la ultimele sancţiuni impuse de ONU prin ameninţarea cu un eventual atac asupra Statelor Unite, dar şi cu ruperea tuturor acordurilor de neagresiune cu Coreea de Sud. Experţii sunt de părere că reacţia agresivă a nord-coreenilor a fost determinată şi de schimbarea dinamicii regionale, dar şi de speranţele de angrenare a poporului în jurul noului lider al ţării, scrie „Der Spiegel“.

Agresorii americani vor fi scufundaţi fără milă în mare, iar unităţile americane din Coreea de Sud vor fi distruse, în timp ce Seulul va fi transformat într-o mare de foc nuclear“. Cu astfel de fraze au ameninţat în mod repetat liderii nord-coreeni că „armata lor eroică“ îşi va anihila inamicul.

Acum însă arsenalul Coreei de Nord de intimidare verbală a mai adăugat un obiectiv. „Ne vom exercita dreptul la un atac nuclear preventiv asupra sediului agresorului“, declara joi conducerea de la Phenian, referindu-se la un atac împotriva Statelor Unite ale Americii. În acelaşi timp, propaganda nord-coreeană sădeşte frică în rândul propriilor cetăţeni, pretinzând că un atac american este iminent şi că trebuie să se pregătească pentru ce e mai rău.

Ameninţările Phenianului s-au accentuat de la impunerea noilor sancţiuni ONU, după efectuarea unui al treilea test nuclear pe 12 februarie. Tensiunile sunt în continuă creştere în Peninsula Coreeană, acolo unde dictatorul Kim Jong-un ameninţă şi cu ruperea armistiţiului care a pus capăt războiului coreean dintre anii 1950 şi 1953. Mai mult, Phenianul a anulat un pact de neagresiune cu Seulul şi a suspendat linia de comunicare în caz de urgenţă cu Coreea de Sud, care permitea ca orice incident de-a lungul graniţei să fie repede înlăturate.

Care sunt motivele reacţiilor nord-coreene

Tensiunile din Asia de Est ar putea să se agraveze în următoarele săptămâni, după cum afirmă experţii citaţi de „Der Spiegel“. Nord-coreenii pun la cale o manevră militară de mari dimensiuni, susţine Ministerul Apărării Naţionale din Coreea de Sud, şi este de aşteptat un alt test cu rachete intercontinentale.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a vizitat în ultimele zile diverse unităţi militare, ceea ce i-a determinat pe unii experţi de la Seul să afirme că se întrevede o altă provocare asemănătoare celei din noiembrie 2010, atunci când Coreea de Nord a bombardat insula Yeonpyeong de la frontiera cu Coreea de Sud, ducând la moartea a patru sud-coreeni.

Există trei motive pentru afişarea ostentativă a puterii militare din partea liderului nord-coreean, remarcă publicaţia germană. Primul este că Phenianul e convins că restul lumii încearcă să îi facă rău, de aceea se consideră îndreptăţit să aibă acces la arme nucleare şi la rachete intercontinentale, la fel cum şi SUA are acest drept.

Al doilea motiv are la bază credinţa liderilor că sunt capabili să-şi protejeze poporul de inamicii externi, pe care îi consideră adevăratul motiv pentru starea economică deplorabilă în care se zbate ţara. Profesorul chinez Shi Yinhong a declarat într-un interviu recent că scopul testelor nucleare desfăşurate de Kim Jong-un a fost acela de „a consolida reputaţia acestuia de lider în sânul poporului nord-coreean şi al armatei“.

Cel de-al treilea motiv ar fi acela al testării limitelor ultimelor schimbări în peisajul politic regional. Trei ţări din apropierea Coreei de Nord vor avea sau au deja noi lideri: China, Coreea de Sud şi Japonia. Între timp, în SUA senatorul John Kerry a înlocuit-o pe Hillary Clinton în funcţia de secretar de stat.

Nedescurajaţi de sancţiunile ONU

Coreea de Nord este conştientă de faptul că viitorul său depinde în primul rând de China, ultimul aliat din regiune, scrie „Der Spiegel“. Pe de altă parte, savanţii şi jurnaliştii chinezi se întreabă dacă Beijingul ar mai trebui să-şi menţină legăturile cu Phenianul. Tot ce ar trebui să facă pentru a-l îngenunchia pe Kim Jong-un ar fi să oprească alimentarea cu petrol şi aprovizionarea cu alimente.

Jurnalistul Deng Yuwen de la Şcoala Centrală a Partidului Comunist din China crede că Beijingul ar trebui să facă acest lucru. În opinia sa, un al treilea test nuclear nord-coreean este o oportunitate ideală de a revizui alianţa cu dinastia Kim. Dar armata chineză şi Departamentul Internaţional al Comitetului Central se încăpătânează să menţină relaţiile dintre cele două ţări.

Sancţiunile suplimentare aplicate joi de ONU includ interdicţia vânzării de articole considerate a fi preţioase, cum sunt bijuteriile, iahturile, vehiculele de lux sau maşinile de curse, dar vânzarea blănurilor sau a băuturilor alcoolice este încă permisă.

Indiferent de viitoarele acţiuni ale Coreei de Nord sau de decizia luată de China în legătură cu problema nord-coreeană, profesorul Shi este convins că relaţiile dintre cele două ţări au ajuns la cel mai jos nivel. Beijingul a fost de acord cu ultimele sancţiuni ale ONU, ştiind că acestea nu pot cauza daune serioase nord-coreenilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite