Şeful Google şi-a povestit „aventura“ din Coreea de Nord: „E timpul să-şi deschidă porţile către internet liber“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Google, în timpul vizitei în Coreea de Nord
Şeful Google, în timpul vizitei în Coreea de Nord

Şeful Google, Eric Schmidt, a povestit o parte a aventurii sale în Coreea de Nord. El a vizitat ţara asiatică de curând, în ceea ce a fost un moment istoric pentru deschiderea unui regim tiranic.

Schmidt a scris despăre experienţa sa pe pagina oficială de Google+, descriind capacităţile tehnice ale regimului nord-coreean, făcând o comparaţie cu vecina sa Coreea de Sud.

„Per total, accesul la tehnologie este foarte limitat în Coreea de Nord în momentul de faţă“, a scris Eric Schmidt.

„Au o reţea 3G care este un parteneriat cu o firmă egipteană numită Orascom. E o reţea bazată pe SMS de 2.100 de Mhz, care nu le permite utilizatorilor să aibă conexiuni de date sau să folosească smartphone-uri. Ar fi foarte uşor pentru ei să pornească internetul pe această reţea 3G. Potrivit estimărilor, nord-coreenii au un milion şi jumătate de telefoane, cu o dublare aşteptată în viitor“, a mai scris şeful Google.

„Există un internet supervizat şi  un intranet. (A părut supervizat pentru că oamenii nu pot să folosească internetul fără ca altcineva să ştie asta). Există un intranet privat care este între universităţi. Din nou, ar fi foarte uşor să conecteze aceste reţele la internetul global“, susţine Schmidt.

Schmidt a mai povestit faptul că nord-.coreenii i-au arătat diverse programe care foloseau software de tip open source şi tehnologii bazate pe Linux, ceea ce l-a făcut să creadă că accesul la internet era blocat doar pentru populaţia majoritară, nu pentru armată sau alte domenii strategice.

„Ne-am spus părerea clar. În momentul când internetul porneşte ca în orice ţară, cetăţenii pot construi. Guvernul trebuie să deschidă conexiunile. Trebuie să facă posibilă conectarea la internetul global, lucru pe care guvernul nord-coreean nu l-a făcut încă. Este timpul pentru ei să-şi revină şi să nu mai rămână în urmă“, a încheiat Schmidt. 

Schmidt în Coreea de Nord

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite