Zgârie-norii vor schimba Mecca
0Planul de modernizare a capitalei Islamului propus de regele Abdullah provoacă împotriviri Autorităţile din Arabia Saudită au dat publicităţii, recent, proiectul de schimbare a
Planul de modernizare a capitalei Islamului propus de regele Abdullah provoacă împotriviri
Autorităţile din Arabia Saudită au dat publicităţii, recent, proiectul de schimbare a înfăţişării oraşului sfânt din Arabia Saudită. Înfăptuirea acestuia necesită 20 de miliarde de euro.
În prezent, singurele turnuri care se ridică deasupra cupolelor din Mecca - locul naşterii profetului Mahomed - sunt minaretele din care se înalţă, de cinci ori pe zi, rugăciuni către Allah, scrie ziarul italian "La Repubblica".
Dar se preconizează ca, datorită unor uriaşe investiţii, 130 de noi zgârie-nori să schimbe radical înfăţişarea cetăţii sfinte, spre care se îndreaptă în fiecare an pelerini musulmani din întreaga lume.
Autorităţile saudite au anunţat recent acest plan de înnoire a capitalei mondiale a Islamului, potrivit căruia vor fi demolate case şi chiar vor fi aplatizate coline pentru a face loc hotelurilor, restaurantelor, centrelor de shopping.
Ordinul provine însuşi de la regele Abdullah, care intenţionează să transforme oraşul pentru ca să poată primi nenumăraţii credincioşi în timpul pelerinajelor. Se doreşte, de asemenea, ca oraşul sfânt să devină modern şi capabil să asigure cele mai bune condiţii milioanelor de vizitatori.
"Manhattanizarea" leagănului Islamului
Una dintre marile bănci islamice, Saudi British Bank din Londra, care se numără printre furnizorii de credite ai casei regale saudite, a estimat că în viitorii patru ani vor fi cheltuiţi circa 20.000 de euro pentru finanţarea proiectului.
Dar ideea nu este pe placul tuturor. Se preconizează "Manhattanizarea Meccăi", protestează tot din capitala britanică Irfan al Alawi, fondator şi fost director executiv al Islamic Heritage Research Foundation, o fundaţie care face eforturi pentru conservarea tradiţiilor şi monumentelor lumii islamice.
Temerile nu se referă numai la americanizarea oraşului - în stil Manhattan -, ci şi la transformarea sa în scopuri comerciale după modelul vecinelor Dubai şi Abu Dhabi, care se întrec în edificii futuriste.