Violenţele cuprind tot nordul Kosovo
0Sârbii din Mitroviţa s-au bătut de-a binelea cu trupele de menţinere a păcii. La o zi după confruntările din Belgrad, forţele de poliţie UNMIK din oraşul Mitroviţa, aflat în nordul
Sârbii din Mitroviţa s-au bătut de-a binelea cu trupele de menţinere a păcii.
La o zi după confruntările din Belgrad, forţele de poliţie UNMIK din oraşul Mitroviţa, aflat în nordul provinciei Kosovo, au fost atacate de sute de protestatari sârbi. Aceştia au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov, au strigat "Kosovo este al nostru!" şi au încercat să forţeze trecerea pe podul care separă cartierele albaneze de cele sârbeşti.
Manifestaţia de protest a sârbilor a debutat paşnic: ieri-dimineaţă, circa 300 de persoane se adunaseră lângă pod, fluturând steaguri sârbeşti şi cântând "Nu renunţăm!". Toate magazinele din zonă au fost închise, podul a fost blocat de forţele KFOR, iar elicoptere au survolat oraşul din 10 în 10 minute.
Întăriri din Serbia
După-amiază, circa 1.500 de sârbi, dintre care mulţi studenţi sosiţi de la Belgrad, veniţi "să apere pământul Serbiei", nu au încercat să treacă podul, iar mişcarea de protest s-a transformat într-o confrunatre violentă. Manifestanţii au atacat forţele de ordine cu pietre, sticle şi artificii, iar poliţia ONU a răspuns cu focuri de avertisment şi grenade lacrimogene.
Manifestaţii de amploare sunt prevăzute şi pentru azi. Violenţe au izbucnit şi la punctul de frontieră Merdare, aflat la circa 50 km nord-est de Priştina, unde sute de rezervişti din armata sârbă s-au luat la bătaie cu poliţişti şi forţe de menţinere a păcii aflate sub comanda NATO. Protestatarii au fost respinşi în partea sârbească a punctului de frontieră.
Ziariştii, călcaţi în picioare la Belgrad
Manifestaţia de joi de la Belgrad a fost mult mai gravă decât cele de pe vremea lui Slobodan Miloşevici. Demonstranţii din Belgrad nu au atacat numai jurnaliştii străini aflaţi la faţa locului, ci şi pe cei ultranaţionalişti. Potrivit ziariştilor acreditaţi la Belgrad, a vorbi în altă limbă decât sârba în mijlocul manifestanţilor a devenit deosebit de riscant.
Adolescenţii, cei mai agresivi
Cei mai violenţi dintre protestatari erau copii de 9-10 ani, care în 1999, când raidurile NATO au pus capăt violenţelor sârbe în Kosovo, abia se născuseră. Erau şi manifestanţi mai în vârstă, dar marea majoritate erau adolescenţi, suporteri ai cluburilor sârbe de fotbal care alimentează radicalismul. În această cruciadă a copiilor au fost rănite cel puţin 130 de persoane, printre care 32 de poliţişti şi patru jurnalişti străini.
Ambasada SUA a anunţat că în clădirea consulatului s-a descoperit un cadavru atât de grav ars încât nu a putut fi identificat. După atacul de joi seara, ambasada ameriacă a decis să-şi evacueze din Belgrad personalul auxiliar. Confruntat cu această situaţie, preşedintele sârb Boris Tadici a convocat pentru ieri după-amiază o reuniune a Consiliului de securitate naţională.