Turcia: tinerii talentaţi se întorc acasă
0Timp de decenii, o mare parte a talentelor de top ale Turciei au emigrat în Europa şi SUA unde au absolvit universtităţi de top şi au obţinut funcţii de conducere în unele dintre companiile cele mai influente din lume.
Pe fondul problemelor pieţelor dezvoltate de a menţine creşterea economică, steaua Turciei este în ascensiune, atrăgând mulţi dintre profesioniştii de vârf înapoi în patria-mamă, scrie publicaţia „ Wall Street Journal".
O absolventă de universităţi de elită din Marea Britanie, Zeynep Dagli, a lucrat timp de patru ani ca bancher de investiţii la Londra până în 2009, profitând de un boom care a făcut din capitala Marii Britanii un centru financiar mondial. Tânăra de 28 de ani a revenit în Turcia, la doi ani după înfiinţarea firmei sale „Momento", care se preconizează că va avea o cifră de afaceri de până la 3 milioane de lire turceşti (1,7 milioane dolari ), o creştere de 230% în acest an.
Ari Bencuya, un tânăr de 28 de ani născut şi crescut din părinţi turci în Silicon Valley din California, s-a mutat în Turcia în 2010 pentru a lucra în sectorul tehnologic, după ce a lucrat în SUA.
Profesorul Murat Erdogan, de la Centrul de Studii privind Populaţia din cadrul Universităţii Haciteppe din Ankara spune că aceasta este o tendinţă reală şi se accelerează. „Este o nouă eră în Turcia. Suntem mai bogaţi decât înainte, iar oamenii vor să capitalizeze. Multe persoane educate pot avea oportunităţi mai bune aici decât pe pieţele dezvoltate iar abilităţile lor fac să aibă mai multe şanse de reuşit, a precizat Erdogan.
Un sector economic al Turciei care atrage mulţi repatriaţi este cel tehnologiei, care a asistat la o creştere explozivă centrată în jurul Istanbulului, zonă care s-a afirmat ca un centru regional pentru e-commerce. Guvernul Turciei nu publică date în timp util cu privire la numărul de turci care revin în ţară, notează pubicaţia, dar cifrele economice subliniază atractivitatea în creştere a acestei ţări.
Anul trecut, economia Turciei a crescut mai repede decât oricare alta de primă mărime, cu excepţia Chinei, înregistrând o creştere de 8,5%, în 2011. Jumătate din populaţia Turciei de 75 de milioane de locuitori are sub 30 de ani, în contrast puternic cu Europa îmbătrânită, aceasta fiind o altă explicaţie a dinamismului economiei. Experienţa Turciei ilustrează o tendinţă mai largă la nivel global. Timp de generaţii, ţările mai puţin dezvoltate au suferit aşa numitul „exod al creierelor" - plecarea multora dintre cei mai buni în Vest. Acest fenomen s-a oprit şi a început reversul, în special în ţări cu creştere rapidă cum ar fi China, India şi într-o măsură mai mică, Brazilia şi Turcia.
8,5% este creşterea economică a Turciei în 2011.