Statele Unite schimbă strategia cu Iranul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi stă cu ochii pe programul nuclear iranian, administraţia de la Washington dă semne că-şi schimbă strategia faţă de regimul de la Teheran. La final de mandat, preşedintele

Deşi stă cu ochii pe programul nuclear iranian, administraţia de la Washington dă semne că-şi schimbă strategia faţă de regimul de la Teheran.

La final de mandat, preşedintele George W. Bush ia în calcul deschiderea unei reprezentanţe diplomatice în capitala Iranului, iniţiativă fără precedent după aproape 30 de ani de la criza ostaticilor.

Cotidianul britanic "The Guardian" afirmă că Washingtonul va face un anunţ în acest sens luna viitoare, iar acesta ar fi primul pas către apariţia unei ambasade americane în Iran.

Washingtonul mizează pe diplomaţie

Diplomatul american William Burns a declarat în Congres, săptămâna trecută, că SUA studiază posibilitatea de a deschide o secţie diplomatică la Teheran, dar că încă nu a fost luată o decizie în acest sens.

Iranul are în prezent o secţie diplomatică la ambasada Pakistanului din Washington. De asemenea, interesele americane în Iran sunt reprezentate prin ambasada Elveţiei. Trimiterea unor diplomaţi americani în Iran depinde de aprobarea Teheranului.

Preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a declarat în urmă cu trei zile că nu se opune deschiderii unei misiuni americane pe teritoriul ţării sale. Informaţiile privind o schimbare a strategiei preşedintelui George W. Bush privind Iranul vin după ce Washingtonul a anunţat că William Burns va participa la negocierile de la Geneva din dosarul nuclear iranian.

Analiştii de peste Ocean susţin că SUA ar transmite astfel un semnal clar că doresc o soluţie diplomatică în disputa privind programul nuclear al Iranului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite