Rusia: începe vânătoarea de terorişti şi kaghebiști

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atentatul sângeros de la aeroportul din Moscova, comis de o femeie-kamikaze, îmbracă astăzi întreaga ţară în haine de doliu. Una dintre concluziile anchetatorilor: autoarea masacrului şi tânărul cu figură de arab care o însoţea au trecut fără probleme de filtrele de securitate.

Citiţi şi: Expert rus: Un atentat în Rusia costă nu mai mult de 200 de dolari

Martori ai tragediei de pe Aeroportul Domodedovo susţin că au văzut o femeie îmbrăcată în negru, ale cărei bagaje au explodat în zona de aşteptare a pasagerilor.

„Explozia a avut loc în momentul în care terorista şi-a deschis geanta", a declarat pentru Interfax o sursă din poliţie, precizând că suflul exploziei a smuls capul bărbatului care o însoţea pe femeie. Atentatorii, se presupune, extremişti islamişti din Caucazul de Nord, au scăpat nu doar controalelor din Aeroportul Domodedvo, ci şi serviciilor secrete.

Agenţii FSB aveau informaţii despre iminenţa atentatului, dar a căutat teroriştii în locul greşit. Iar, poliţia rusă nu a reuşit încă să găsească alţi trei bărbaţi, implicaţi în atacul soldat cu 35 de morţi şi aproximativ 180 de răniţi. Toate aceste scăpări l-au înfuriat pe preşedintele Dmitri Medvedev.

Liderul de la Kremlin a declarat că este evident că la aeroport au existat deficienţe de securitate. „Ceea ce s-a petrecut arată clar că a existat o încălcare a regulilor de securitate. Trebuie să fi existat aşa ceva, pentru a se aduce sau a se introduce o asemenea cantitate de explozivi", a declarat Medvedev.

Vinovaţii haosuluidin aeroport

„Informaţii de la locul faptei arată că a fost haos; oamenii puteau intra pe aeroport pe oriunde. În sala de aşteptare a pasagerilor, putea ajunge oricine fără niciun control", a continuat liderul de la Krem­lin.

Ziariştii de la „Moskovi Komsomoleţ" au relatat că atentatorii ar fi ajuns la aeroport cu automobilul şi că din parcare până în sala de aşteptări puteau ajunge nestingheriţi, pentru că filtrele, care detectează obiectele de metal suspecte, funcţionează rar. Presa rusă se aşteaptă la un val de demiteri.

Medvedev a avertizat deja că „toţi cei care au responsabilităţi, conducerea aeroportului vor trebui să răspundă de tot". Nu au scăpat de mustrări nici Ministerul de Interne, nici serviciile secrete.

Cad capete la Interne

Momentul exploziei bombei  Foto: Reuters



Medvedev a cerut ca responsabilii din Ministerul de Interne şi Serviciul federal de securitate (FSB) însărcinaţi cu securitatea la Aeroportul Domodedovo să fie pedepsiţi, inclusiv penal. „Am încredere în Ministerul de Interne că va prezenta propuneri pentru demiterea sau un alt mod de sancţiune a oficialilor din minister responsabili cu securitatea transporturilor", a adăugat el.

Ofiţerii de poliţie şi personalul de securitate de serviciu pe aeroport, care au trecut cu vederea prezenţa unor persoane neautorizate vor fi investigaţi de procurori pentru neglijenţă. Medvedev a făcut şi o vizită, la spital, persoanelor rănite în urma atacului, şi, a anunţat compensaţii de o sută de milioane de dolari pentru familiile celor ucişi.

Totodată, liderul de la Kremlin a folosit momentul să declare război extremiştilor: „Trebuie să facem totul pentru a demasca şi a aduce în justiţie pe cei responsabili pentru această crimă. Cuiburile acestor terorişti trebuie distruse".

Măsuri de securitate draconice

Primul pas l-a făcut tot el, ordonând controale stricte ale pasagerilor în principalele centre şi mijloace de transport. „Va dura mai mult pentru pasageri, dar este singura cale", a spus liderul de la Kremlin. Totodată, FSB a primit sarcina să asigure protecţia antiteroristă în timpul Jocurilor Olimpice din 2014, dar şi la alegerile din decembrie.

Valul emoţional declanşat de masacru este întreţinut de detalii tulburătoare despre victimele atentatului. Un exemplu: apreciatul dramaturg ucrainean Hanna Maşutina, aflată printre cei 8 străini (printre care doi britanici, un german şi un bulgar) decedaţi în atac, venise la Moscova să primească un premiu decernat de revista „Cinema Art".

"Toţi cei care au responsabilităţi, conducerea aeroportului vor trebui să răspundă de tot."
Dmitri Medvedev
preşedintele Rusiei

Credibilitatea lui Putin a căzut victimă atacului

image

Premierul Vladimir Putin

Eşecurile campaniei guvernului rus împotriva terorismului din Caucazul de Nord şi carenţele serviciilor secrete sunt considerate principalele motive ale atacului de luni, de la Aeroportul Domodedovo.

Expertul rus în probleme militare Alexandre Goltz arată că premierul Vladimir Putin „a încredinţat problema Caucazului unor lideri care îi sunt fideli şi care pot acţiona dincolo de lege, cu condiţia să-i garanteze că actele teroriste se limitează numai la Caucaz". Dar, după cum se vede, ele au depăşit cu mult graniţele Ceceniei, ale Inguşeţiei, Daghestanului şi Kabardino-Balkariei.

Din 2008, Putin şi preşedintele Dmitri Medvedev s‑au concentrat pe dezvoltarea economiei Caucazului de Nord şi pe crearea de joburi, în speranţa că vor determina tinerii musulmani să renunţe la extremism. Putin a promis 13 miliarde de dolari în 2011 pentru combaterea şomajului în regiune.

Prin comparaţie cu brutalitatea care a definit eforturile Moscovei de a controla zona în trecut - răpiri, execuţii şi pedepse colective - aceste eforturi financiare marcau o schimbare în bine. Dar, potrivit lui Pavel Baev, expert la Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace din Oslo (Norvegia), acest atac „arată că sunt nemulţumiri faţă de Moscova în Caucaz, care nu sunt legate de vreun factor economic" şi că „aceşti oameni nu pot fi cumpăraţi".

Risc pentru Olimpiadă

image

Zi de doliu naţional în Federaţia Rusă, familiile îşi plâng morţii Foto:Reuters



În aceste condiţii, liderii ruşi nu au prea multe opţiuni. „Poziţia de macho nu mai funcţionează de data aceasta, nici măcar pentru Putin. Nu poţi să te baţi cu pumnul în piept pentru a 150-a oară, când de 149 de ori nu ai obţinut niciun rezultat. Poporul rus nu mai poate fi păcălit", spune analistul politic rus Stanislav Belkovsky. Andrei Soldatov, specialist în serviciile secrete ruse, spune că în ultimul deceniu ritmul atentatelor nu a scăzut şi că Rusia „trebuie să se obişnuiască să trăiască în ritmul terorii".

Pe 8 decembrie, Procurorul General al Rusiei a recunoscut că atacurile teroriste din Caucazul de Nord au crescut de patru ori în 2010. Atentatul de la aeroport arată şi că serviciile secrete ruse nu reuşesc să se inflitreze în reţelele clandestine caucaziene pentru a le combate. „Există motive de îngrijorare pentru Jocurile Olimpice din 2014, de la Soci, oraş situat nu departe de zona fierbinte din Caucaz", spune Soldatov. 

Moldoveni prinşi în infern

Natalia Hadârcă

Andrei Rizescu


Soţii Alexei (41 de ani) şi Natalia (40 de ani) Castraveţ, cetăţeni moldoveni, erau ambii angajaţi ai Aeroportului Domodedovo din Moscova, au trăit pe viu coşmarul detonării bombei.

Bărbatul se afla la parterul aeroportului şi acum a ajuns la spital. „Am auzit la televizor c-a fost rănit de bombă. I‑au rostit numele. Am fost şocată şi mi-am sunat imediat o soră. L-a ferit Dumnezeu şi a rămas în viaţă. A ajuns la spital şi i-au pus piciorul şi o mână în ghips", a declarat Eliza Cotorăbai, sora lui Alexei.

Natalia, soţia, era femeie de serviciu la aeroportul din Moscova şi este în stare de şoc după tragedie. Femeia se afla la etajul doi când s-a detonat bomba şi a scăpat fără nicio rană.  Cei doi soţi se angajaseră la aeroport pentru a strânge bani să-şi crească fata şi să poată trăi mai bine.

„Tata a fost rănit.Ne este tare dor de el!"

Ca şi soţii Castraveţ, Vitalie Tcaciuc (32 de ani) a plecat la Moscova cu nevasta (Carolina) ca să câştige bani. Bărbatul era angajat ca şofer la o firmă. În ziua exploziei, ducea pe cineva la aeroport, aşa cum îi ceruse patronul lui. S-a ales cu răni mai multe, interne, şi cu un plămân perforat. Luni noapte l-au operat", a mărturisit Ion Tcaciuc, tatăl lui Vitalie.

La jumătate de oră după tragedia de luni, Vitalie a avut totuşi puterea să sune acasă, la rudele lui din localitatea Buzduganii de Jos din Ungheni. „Era în stare de şoc, dar încerca să-şi păstreze calmul. Mi-a spus: «Tată, sunt bine. Să fiţi liniştiţi"», a mai spus Ion Tcaciuc.

Carolina, soţia lui Vitalie, se întorsese pe 16 ianuarie în ţară. Venise să-şi vadă cei trei copii. Ieri, femeia a plecat spre Moscova pentru a fi alături de soţul ei. „Tata a fost rănit. Ne este tare dor de el. Să vină acasă şi să ne aducă jucării, aşa cum face de fiecare dată", a spus micuţa Iana.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite