Rusia îşi mută flota Mării Negre de la Sevastopol la Novorosiisk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Rusă se pregăteşte să-şi mute navele militare care staţionau la Sevastopol la Novorosiisk. Motivul: pretenţiile Ucrainei de a mări chiria pentru utilizarea facilităţilor din

Federaţia Rusă se pregăteşte să-şi mute navele militare care staţionau la Sevastopol la Novorosiisk. Motivul: pretenţiile Ucrainei de a mări chiria pentru utilizarea facilităţilor din portul ucrainean. Ruşii plătesc în momentul de faţă Ucrainei aproape 98 milioane de dolari, anual.

Deputatul rus Serghei Glazev a declarat că nu mai este niciun secret că Federaţia Rusă a demarat lucrări la Novorosiisk, unde va fi transferată flota de la Sevastopol. "Flota rusă la Marea Neagră are un caracter mai mult simbolic şi de pregătire a cadeţilor.

Noi nu intenţionăm să investim sume mari pentru construirea noii baze la Novorosiisk. Investiţii mari le facem în alte zone, mai importante pentru noi, cum ar fi Oceanul Îngheţat de Nord şi Oceanul Pacific. Cred că vom reuşi să construim la Novorosiisk ceva similar cu ce se găseşte la Sevastopol", a precizat politicianul rus. Prezenţa acestei flote a făcut obiectul mai multor dispute între Kiev şi Moscova.

Cauza: creşte preţul chiriei

Preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, a anunţat, într-un interviu publicat în cotidianul rusesc "Vremia Novostei", că intenţionează să crească preţul pentru chiria facilităţilor utilizate de flota Rusiei la Marea Neagră în oraşul-port Sevastopol (Crimeea). Ruşii plătesc în prezent 97,75 milioane de
dolari anual, conform acordurilor bilaterale.

"Chiria pentru flota Rusiei la Marea Neagră se va modifica, pentru că aceasta este strâns legată de alţi factori care influenţează în final preţul", a specificat Iuşcenko. Liderul portocaliu de la Kiev este aşteptat în a doua decadă a lunii august într-o vizită oficială la Moscova. El a precizat că, deocamdată, nu poate fi vorba de cifre concrete, întrucât staţionarea flotei în Crimeea se află în stadiu de "examinare".

Conform acordurilor din 1999, Rusia are dreptul să-şi menţină flota aici până în 2017. În acelaşi interviu, preşedintele ucrainean a menţionat că negocierile cu Moscova în problema delimitării graniţei ruso-ucrainene în Marea Azov, în strâmtoarea Kerci şi în Marea Neagră, înaintează. "Noi pornim de la principiul dreptului internaţional maritim şi de la graniţa administrativă existentă pe timpul URSS", a explicat şeful statului ucrainean.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite