Războiul contra terorii, câştigat cu drone de Obama
0Trei membri importanţi ai Al-Qaida au fost ucişi într-un atac cu avioane fără pilot în Yemen. În atacul cu drone (avioane fără pilot) condus de CIA, vineri, în Yemen, a fost ucis „designerul" de bombe, „şeful de personal", dar şi „responsabilul cu propaganda de limbă engleză" din Al-Qaida.
Atacul nu a fost doar unul de un răsunet pentru CIA, ci şi unul care a creat nenumărate controverse: SUA au ucis primul terorist născut şi crescut în SUA. Atacul a născut o dezbatere legală în SUA: are dreptul preşedintele să ordone ca un cetăţean american aflat în afara SUA în numele războiului împotriva terorii?
În atacul ce a lovit chirurgical convoiul în care se aflau teroriştii a fost eliminat creierul logistic al organizaţiei, Ibrahim Hassan al-Asiri, dar şi Anwar al-Awlaki, un cleric cu origini yemenite, dar cetăţean american, acuzat că recruta militanţi pentru organizaţia teroristă. În acelaşi incident, şi-a pierdut viaţa şi Samir Khan, un american de origine pakistaneză, responsabil cu propaganda în limba engleză în cadrul Al-Qaida. Acesta era editorul revistei online a organizaţiei („Inspire"), în care îi instruia pe teroriştii singuratici cum să îşi construiască o bombă în casă, de pildă. Operaţiunea - apreciată de presa americană ca fiind cea mai eficientă din istoria CIA - a primit numele de cod „Troia".
Ibrahim Hassan al-Asiri
Operaţiunea „troia"
CIA îl urmărea de doi ani pe al-Awlaki. O pistă concretă a apărut după ce agenţii au luat legătura cu fosta sa soţie, care trăieşte în Irlanda. Ea a oferit informaţii importante despre legăturile conspirative ale imamului. Al-Awlaki ştia să îşi şteargă urmele, dar a comis greşeala de a se încrede în unii yemeniţi, care erau de fapt „cârtiţe" ale americanilor.
Operaţiunea a fost accelerată săptămâna trecută. Informatorii americani au descoperit satul din Yemen unde se ascundea al-Awlaki. Însuşi preşedintele Barack Obama a autorizat atacul. A fost nevoie însă şi de un ordin scris din partea Ministerului Justiţiei, tocmai pentru că al-Awlaki era cetăţean american, protejat de Constituţie. Dronele CIA, decolate de la o bază secretă din zona unde a fost prins teroristul, i-au ucis pe terorişti în timp ce aceştia se opriseră să ia masa şi să bea un ceai.
Anwar al-Awlaki
Cine este al-Asiri?
Ibrahim Hassan al-Asiri (de origine saudită) construia bombe pentru Al-Qaida, inclusiv pentru cele mai notorii atentate din ultima vreme. El a pus la punct materialul exploziv pe care teroristul nigerian Umar Farouk Abdulmutallab îl purta în chiloţi când a vrut să arunce în aer, chiar în ziua Crăciunului, un avion american la bordul căruia se afla. Cel mai crunt experiment pe care l-a făcut a fost de a-şi transforma fratele mai tânăr în atentator sinucigaş. În 2009, l-a trimis, ticsit cu material exploziv, să îl ucidă pe prinţul saudit Mohammed bin Nayef.
Pe bandă rulantă
Celălalt terorist ucis vineri, Anwar al-Awlaki, cleric radical născut pe teritoriul SUA, era numit „şeful operaţiunilor externe" ale Al-Qaida în Peninsula Arabă. Era considerat de SUA unul dintre cei mai periculoşi membri ai organizaţiei, din cauza capacităţii sale de a racola radicali din Vest. Moartea celor trei survine la mai puţin de o lună după eliminarea cu ajutorul dronei a numărului doi din Al-Qaida, Atiyah Abd al-Rahman, şi după ce, în mai, un comando american l-a găsit şi ucis pe Osama bin Laden.
O modalitate ieftină şi sigură
Atacul reprezintă încă o dovadă că războiul împotriva terorii s-a schimbat radical. Dronele sunt un instrument ieftin, sigur şi precis, spun oficialii americani citaţi de „Denver Post". Sătulă de costurile uriaşe financiare şi umane şi de rezultatele incerte din Irak şi Afganistan, administraţia Obama a adoptat atacul cu dronă. CIA a utilizat prima dată acest tip de atacuri în Pakistan, iar David Petraeus, acum în fruntea CIA, le-a utilizat pentru a ameliora rezultatele din Irak şi Afganistan.
Nici costurile dronelor nu sunt chiar mici, având în vedere că e nevoie de 150 de oameni pentru fiecare aparat şi de 5 miliarde de dolari anual pentru a întreţine doar reţeaua de supraveghere aeriană. Dar costurile sunt incomparabil mai mici decât ale unui război convenţional. Şi, deşi experţii consideră uneori că numărul morţilor este mai mare decât cel intenţionat, şi acest cost este mai mic decât cel al unei lupte pe teren. Acelaşi tip de atac, aflat acum în centrul operaţiunilor CIA, demonstrează însă şi că serviciile de informaţii din SUA se militarizează tot mai mult, mai notează „Denver Post".