Războiul secret din Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacul de marţi asupra Ambasadei Marii Britanii la Teheran face parte din războiul neconvenţional dintre Republica Islamică şi Occident, susţin experţii.

Furia studenţilor iranieni, fideli regimului islamic, asupra reprezentanţei Marii Britanii nu s-a datorat doar sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Iranului, ci a fost şi o răzbunare pentru ultimele incidente care au avut loc în Iran. Aici putem aminti exploziile de la unele baze militare şi morţile suspecte ale unor cercetători iranieni care lucrau la programul nuclear al Teheranului.

Autorităţile iraniene sperau că vor pune mâna pe ceva documente secrete prin această lovitură, mai ales că atacatorii au vorbit despre o asemenea „captură", scrie „The Telegraph".

În plus, „evacuarea diplomaţilor îi va priva pe englezi de posibilitatea influenţării preventive a situaţiei din Iran, va reduce la zero eforturile îndreptate spre edificarea politicii sale în această zonă. De aceea pierderea acestui canal se va repercuta negativ asupra situaţiei", susţine Elena Ponomariova de la Institutul de Relaţii Internaţionale din Moscova.

„Accidente" suspecte  la baze militare

Între timp au apărut informaţii noi despre explozia recentă de la un depozit de muniţie al Gardienilor Revoluţiei, lângă Teheran. Deflagraţia a distrus instalaţiile, iar reparaţiile vor dura mai mult decât a anunţat un oficial militar iranian de rang înalt, a anunţat un centru american de reflecţie. În fotografii realizate prin satelit şi publicate de Institute for Science and International Security (ISIS), incinta pare devastată de explozia de la 12 noiembrie, în care au murit cel puţin 36 de persoane. Teheranul a afirmat că este vorba despre un accident. „Ansamblul instalaţiilor a fost distrus", a declarat Paul Brannan, un analist de la ISIS. „Se pare că jumătate dintre clădiri au fost distruse, rămânând doar scheletul. În opinia mea, este o distrugere completă şi complexă", a declarat el pentru AFP.

Programul de rachete, sabotat

Generalul de divizie Hassan Moghadam, responsabil cu Cercetările Industriale destinate să le asigure Gardienilor Revoluţiei (Pasdaran) o autonomie în materie de armament, a fost şi el ucis în explozie.Comandantul Statului Major iranian, generalul Hassan Firouzabadi, a declarat recent că în baza unde s-a produs explozia se desfăşurau lucrări de dezvoltare a unui „produs experimental" militar, susceptibil să fie utilizat împotriva Statelor Unite sau Israelului. În opinia sa, explozia doar a întârziat programul cu „două săptămâni". Fratele generalului Moghaddam a declarat pentru un ziar iranian că explozia a avut loc în timpul testelor unei rachete intercontinentală. Marea grijă a Pentagonului şi a Israelului este ca Iranul să nu poată dispune de astfel de rachete pentru a le dota cu încărcătură nucleară.

Vânătoare de spioni

La sfârşitul săptămânii trecute a anunţat că a a arestat 12 agenţi CIA care operau în colaborare cu serviciile de informaţii israeliene şi cu alte agenţii regionale şi vizau armata iraniană şi programul său nuclear, a declarat un influent parlamentar de la Teheran, Parviz Sorouri, citat de „Daily Mail".

"Evacuarea diplomaţilor îi va priva pe englezi de posibilitatea influenţării preventive a situaţiei din Iran.''
Elena Ponomariova
Institutul de Relaţii Internaţionale din Moscova

America, lovită pe teritoriul Germaniei?

Baza Ramstein, folosită foarte des de americani  Foto: reuters

Parchetul federal german a anunţat ieri că a deschis o anchetă asupra unor posibile proiecte de atentate iraniene împotriva armatei americane pe teritoriul german în cazul în care Statele Unite ar lansa un atac împotriva Iranului, relatează AFP. „Am lansat investigaţii în acest sens", a declarat procurorul general federal Harald Range, în cadrul unei conferinţe de presă la Karlsruhe (sud-vest), confirmând o informaţie apărută în cotidianul „Bild".

Spion german în slujba Teheranului

Potrivit cotidianului „Bild", Teheranul ar intenţiona să atace instalaţiile forţelor aeriene americane de pe teritoriul german în cazul în care Statele Unite ar lansa un atac împotriva Iranului, pentru a „perturba alimentarea şi logistica" unei astfel de operaţiuni.

Aceeaşi publicaţie susţine că Parchetul federal va desfăşura investigaţii împotriva unui om de afaceri german „suspectat de spionaj sau de sabotaj" şi care ar fi în contact cu Ambasada Iranului la Berlin. Pe de altă parte, autorităţile iraniene au sfidat ieri ţările occidentale, eliberând, miercuri, 11 persoane care au participat la atacul asupra reşedinţei Marii Britanii, şi care fuseseră arestaţi cu o zi înainte, a anunţat agenţia Fars. Totuşi această eliberare nu a fost confirmată oficial şi nici de alte mass-media.Preşedintele Parlamentului a denunţat din nou vehement atitudinea „insuportabilă" a Londrei faţă de Teheran.

Noi sancţiuni

Miniştrii europeni de Externe au extins, ieri, sancţiunile împotriva Iranului din cauza programului său nuclear controversat, adăugând 180 de companii şi oficiali, şi au înăsprit sancţiunile economice împotriva Siriei, relatează AFP. Numele lor vor fi dezvăluite, astăzi, în Jurnalul Oficial al UE. În prezent, UE a îngheţat deja activele a sute de companii iraniene.

Baza Ramstein, folosită foarte des de americani p Foto: reuters
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite