Războiul gazoductelor din zona Mării Negre
0>> Conducta Iuliei Timoşenko, White Stream, susţinută de o companie americană. Propunerea premierului ucrainean, Iulia Timoşenko, făcută Uniunii Europene, de construire a unui nou gazoduct,
>> Conducta Iuliei Timoşenko, White Stream, susţinută de o companie americană.
Propunerea premierului ucrainean, Iulia Timoşenko, făcută Uniunii Europene, de construire a unui nou gazoduct, White Stream, alternativă la Nabucco, a primit sprijin de peste Occean, din Statele Unite.
Compania americană GUEU-White Stream Pipeline Co. Ltd. a anunţat că a demarat o serie de studii de marketing şi fezabilitate referitoare la posibilitatea construirii şi operării unui gazoduct care să facă legătura între Georgia, Ucraina şi România via Marea Neagră, scrie publicaţia "Oil & Gas Journal".
Conducta White Stream ar urma să se întindă pe o lungime de 1.000-1.300 de kilometri, în funcţie de ruta aleasă, dintre care 650 de kilometri pe fundul Mării Negre. Actualele specificaţii tehnice presupun amplasarea unei conducte de 26 de inchi, la o adâncime de 2.000 de metri sub apă. Potrivit GUEU-White Stream, în faza iniţială, noul gazoduct ar urma să transporte gaze naturale din Azerbaidjan, însă ulterior ar putea fi conectată şi la alte surse de aprovizionare.
În zona Mării Negre se duce un adevărat război energetic între Rusia şi SUA. La mijloc se află Europa, care este mare consumator.
Multe dintre statele din Uniunea Europeană, dependente de gazul rusesc, ar dori să scape de monopolul Gazprom, dar deocamdată nu au găsit o soluţie viabilă din cauza intereselor marilor companii energetice comunitare.
SUA preiau iniţiativa
Washingtonul presează Bruxelles-ul să urgenteze proiectul Nabucco şi, deoarece statele partenere nu se prea înţeleg, SUA au preluat iniţiativa. În luna decembrie 2007, grupul rus Gazprom şi compania italiană Eni au semnat un acord comercial cu privire la construcţia gazoductului South Stream. Planurile prevăd ca lucrările să demareze în 2009, iar intrarea în serviciu este programată pentru 2013. Conducta ar urma să transporte anual 30 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Conducte concurente
South Stream rivalizează cu proiectul Nabucco, demarat în 2002 de cinci companii de profil, respectiv Botas - din Turcia, Bulgargaz - din Bulgaria, Transgaz - din România, MOL - din Ungaria şi OMV Erdgas - din Austria, cu scopul de a conecta şi valorifica rezervele promiţătoare de gaze naturale din zona Mării Caspice şi a Orientului Mijlociu, cu pieţele europene.
În timp ce Europa încearcă să-şi diversifice resursele de aprovizionare şi să-şi reducă dependenţa de gazul natural rusesc, Rusia încearcă să-şi consolideze poziţia de principal furnizor de energie al Uniunii Europene.