Război rece la Marea Neagră
0În România nu vor fi desfăşurate forţe militare importante, aşa cum pretinde Moscova. Rusia foloseşte orice pretext pentru a ieşi din Tratatul Forţelor Convenţionale în Europa,
În România nu vor fi desfăşurate forţe militare importante, aşa cum pretinde Moscova.
Rusia foloseşte orice pretext pentru a ieşi din Tratatul Forţelor Convenţionale în Europa, inclusiv amplasarea bazelor americane în România şi Bulgaria. Acest fapt ar permite Moscovei să-şi stopeze procesul de retragere a trupelor din Transnistria şi Georgia şi să-şi menţină ieşirea la Marea Negră. În opinia expertului în spaţiul ex-sovietic, Ariel Cohen, de la fundaţia Heritage, accesul la Marea Negră înseamnă implicit acces la Marea Mediterană, extinderea puterii în Orientul Mijlociu şi pe flancul sudic al Europei. SUA au replicat că existenţa acestor baze nu reprezintă încălcări ale Tratatului CFE .
Aceasta înseamnă, în opinia expertului în spaţiul ex-sovietic, Ariel Cohen, de la fundaţia Heritage, acces la Marea Mediterană. Iar accesul la Marea Mediterană înseamna extinderea puterii în Orientul Mijlociu şi pe flancul sudic al Europei.
Dacă până acum obiecţiile Moscovei, pe ton când diplomatic, când ameninţător, nu au avut succes în faţa administraţiei Bush, Rusia a ameninţat că se retrage din Tratatul Forţelor Convenţionale în Europa şi a convocat o reuniune extraordinară a statelor semnatare, la Viena.
Aici delegaţia rusă a susţinut că planurile SUA de amplasare a unor baze militare în România şi Bulgaria contravin nu numai CFE, dar şi Actului Fondator privind Relaţiile Mutuale, Cooperarea şi Securitatea între NATO şi Rusia, scrie Itar-Tass. Şeful delegaţiei ruse a susţinut că ţara sa "a întreprins cele mai mari reduceri de armament convenţional din rândul statelor membre ale CFE, depăşind chiar graniţele tratatului". Diplomatul rus a subliniat că Moscova s-a conformat şi acelor măsuri "discriminatorii" care contravin interselor sale de securitate şi împiedică repartiţia trupelor ruse pe teritoriul său.
"Mai mult, ne-am retras aproape toate forţele convenţionale din teritoriile străine. Ce au făcut însă partenerii noştri? Şi-au extins potenţialul militar prin extinderea NATO şi au decis să amplaseze noi baze militare lângă graniţele noastre", a adăugat Antonov.
Fried: Impresia Rusiei e greşită Daniel Fried, subsecretarul de stat american pentru afaceri europene, i-a răspuns şefului delegaţiei ruse că existenţa bazelor americane în România şi Bulgaria nu reprezintă încălcări ale Tratatului Forţelor Convenţionale din Europa. "Nu există desfăşurări semnificative de forţe şi nu plănuim astfel de desfăşurări.
Ceea ce avem în cele două ţări sunt baze de antrenament, unde vor fi puţini militari sau chiar niciunul cu statut permanent. Prin urmare, acuzaţia sau impresia că ar fi baze majore, permanente, specifice Războiului Rece, este greşită", a explicat Fried.
Moscova acuză: planurile SUA privind România şi Bulgaria contravin Actului fondator Rusia - NATO
Mult prea preocupată de situaţia politică şi economică internă, de după destrămarea URSS, Rusia a realizat cu întârziere că Statele Unite şi NATO au înaintat până aproape de graniţele sale şi că nu mai dispune de prea mult spaţiu de manevră.
În ceasul al doisprezecelea, Moscova încearcă să evite amplasarea unor elemente ale scutului american antirachetă în Cehia şi Polonia şi să-şi menţină ieşirea la Marea Neagră.
Până acum, obiecţiile Moscovei, formulate întâi pe ton diplomatic, apoi în registru mai ameninţător, nu au avut succes în faţa Administraţiei Bush. Drept urmare, Rusia a ameninţat că se retrage din Tratatul Forţelor Convenţionale în Europa (CFE) şi a convocat o reuniune extraordinară a statelor semnatare la Viena. Aici, delegaţia rusă a susţinut că planurile SUA de amplasare a unor baze militare în România şi Bulgaria contravin nu numai CFE, dar şi Actului Fondator privind Relaţiile Mutuale, Cooperarea şi Securitatea între NATO şi Rusia, scrie Itar-Tass.
Rusia se simte încercuită
Experţii militari ruşi susţin că, dacă se ia în considerare desfăşurarea scutului antirachetă în Polonia şi Cehia, se creează impresia că Washingtonul încercuieşte Rusia, avansând la maximum grupurile sale mobile până la graniţele CSI. Fostul comandant al flancului sudic al defunctului Pact de la Varşovia, generalul Alfred Gaponenko, declara în cotidianul "Vremia Novostei" că nu este exclus ca bazele militare din România să joace un rol în alungarea flotei ruse din Marea Neagră de la Sevastopol. Ruşii au deja dispute cu ucrainenii pe tema menţinerii acestei flote, iar preşedintele Viktor Iuşcenko a declarat, marţi, că a luat în serios recenta ameninţare a lui Putin de a-şi îndrepta rachetele către Europa şi vede în aceasta un motiv în plus pentru ca "ţara sa să adere rapid la NATO".