ONU îi cere lui Obama să cerceteze abuzurile săvârşite în războiul din Irak
0Organizaţia Naţiunilor Unite a făcut un apel către preşedintele Statelor Unite, pentru ca acesta să demareze o investigaţie completă asupra implicării forţelor SUA în abuzurile asupra drepturilor omului săvârşite în Irak, în urma documentelor confidenţiale publicate de WikiLeaks.
Ororile războiului din Irak: degete topite cu substanţe chimice
Apelul, lansat de Manfred Nowak, investigatorul şef al ONU pe probleme de tortură, vine pe fondul avertizărilor unui avocat ce reprezintă organizaţia pentru apărarea drepturilor civile, Phil Shiner. Acesta susţine că în câteva dintre decesele unor civili din Irak ar putea fi implicate forţe britanice, motiv pentru care a cerut o anchetă publică.
The Guardian a analizat cele 400 de documente publicate de WikiLeaks şi a descoperit alţi 15.000 de civili irakieni ucişi, fără ca aceste decese să fie declarate. Documentele demonstrează că SUA au eşuat în investigarea a sute de cazuri de tortură, abuz, viol sau crimă, săvârşite de poliţia irakiană şi soldaţi al căror comportament pare să fie sistematic şi nepedepsit, notează publicaţia citată.
Nowak susţine că dacă documentele publicate de WikiLeaks indică încălcări ale Convenţiei ONU privind tortura, administraţia Obama are obligaţia de a deschide o anchetă. În actele respective este redată o imagine tulburătoare a relaţiei dintre forţele americane şi cele irakiene. Fişierele conţin dovezi că forţele americane au primit ordin să închidă ochii în faţa abuzurilor comise de autorităţile irakiene. Numeroase rapoarte de abuzuri asupra deţinuţilor, adesea susţinute de dovezi medicale, descriu prizonierii încătuşaţi, legaţi la ochi sau atârnaţi de încheieturi sau de glezne, şi supuşi la biciuire, lovituri sau şocuri electrice.
Nowak a declarat că acordurile ONU privind drepturile omului obligă statele să condamne orice formă de tortură, fie ea directă sau indirectă, şi să ancheteze orice acuzaţie de abuz. Tribunalele americane sunt cele care trebuie să determine dacă oficiali americani sau soldaţi au încălcat legea privind drepturile omului.