Medici musulmani, implicaţi în Jihad
0Poliţia britanică a descoperit un chat gestionat de Younis Tsouli, liderul unui grup de "cyber-terorişti" ce ar avea legătură cu Al-Qaida Din ce în ce mai multe informaţii par a
Poliţia britanică a descoperit un chat gestionat de Younis Tsouli, liderul unui grup de "cyber-terorişti" ce ar avea legătură cu Al-Qaida
Din ce în ce mai multe informaţii par a confirma implicarea unor medici musulmani în comploturi teroriste. Potrivit unor fişiere găsite de poliţia britanică, un grup de 45 de medici ameninţa cu atacuri teroriste în SUA, în cursul discuţiilor purtate pe un website extremist. Anchetatorii nu au stabilit vreo legătură între respectivul chat-room şi atentatele eşuate de la Londra şi Glasgow.
"Suntem 45 de medici şi suntem hotărâţi să ne asumăm Jihadul şi să ducem lupta în interiorul Americii. Prima ţintă este baza navală care adăposteşte nava <> ", scria unul dintre mesaje, prezentat de procurori în faţa unei Curţi din Londra. Se crede că mesajul ar fi făcut referire la vasul "John F. Kennedy" al marinei americane, al cărui port principal este Baza Navală Mayport, din Jacksonville,
Florida. Mesajul lua în discuţie anumite ţinte din jurul portului, despre unele precizând că "sunt cluburi pentru femei depravate, aflate vizavi de prima şi a treia unitate". Se vorbea de asemenea despre utilizarea a şase autovehicule Chevrolet GT şi a trei bărci de pescuit şi de aruncarea în aer a unor rezervoare cu grenade lansate de rachete.
Chat-roomul, condus de "teroristul007"
Mesajele au fost descoperite la domiciliul lui Younis Tsouli, în vârstă de 23 de ani, care avea id-ul ""irhabi007", în traducere din arabă - "teroristul007", şi care a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru incitare la violenţă pe internet. Anchetatorii nu au putut stabili vreo legătură între chat-roomul lui Tsouli şi grupul de medici aflat în custodia poliţiei pentru atentatele eşuate cu maşini-capcană de la Londra şi Glasgow.
Totuşi anumite surse au declarat că este "bizar şi îngrijorător" faptul că folosirea medicilor pentru scopuri teroriste era discutată în cercurile jihadiştilor cu circa trei luni în urmă. Tsouli este prima persoană condamnată vreodată pentru un asemenea cap de acuzare.
Manuale online despre realizarea maşinilor-capcană
Younes Tsouli şi doi complici, toţi cu vârste între 20 şi 30 de ani, au pledat vinovat. Procurorii au spus că Tsouli, de origine marocană, împreună cu britanicul Waseem Mughal şi cu iordanianul Tariq al-Daour aveau legături strânse cu Al-Qaida. Potrivit poliţiei, cei trei înfiinţaseră mai multe website-uri, folosind carduri de credit furate pentru a face propagandă Al-Qaida.
Conţinutul website-urilor era destinat să ajute atentatorii din Irak, care ar putea fi pregătiţi să ucidă aşa-numiţi "infideli". Unele dintre paginile de internet conţineau manuale despre cum se realizează atentatele cu maşini-capcană şi materiale video care arătau cum se montează explozibil pe vestele sinucigaşilor. Tsouli a primit 10 ani de închisoare, Mughal, şapte ani şi jumătate, iar Al-Dour, şase ani şi jumătate. Cei trei tineri erau studenţi şi locuiau cu părinţii, părând a duce vieţi normale.
Numărul medicilor interogaţi de poliţia australiană în legătură cu atentatele eşuate din Marea Britanie a crescut la cinci, toţi de origine indiană. Patru dintre ei sunt cercetaţi în statul Australia de Vest şi un al cincilea, în Sydney.
Computere confiscate în Australia
Poliţiştii au confiscat computere şi telefoane de la două spitale, unul din Perth, iar celălalt, din oraşul Kalgoorlie. Toţi cei cinci lucraseră anterior în Marea Britanie şi avuseseră contact cu Mohamed Haneef, medicul indian de 27 de ani arestat luni la Brisbane, sub bănuiala că ar avea legătură cu atentatele.
Poliţia examinează peste 30.000 de dosare conţinute în laptopul lui Haneef şi într-o cartelă telefonică pe care acesta a lăsat-o unuia dintre britanicii arestaţi. Cercetările survin la o zi după ce a ieşit la iveală faptul că doi dintre doctorii arestaţi în Marea Britanie au aplicat pentru joburi în Australia şi au fost respinşi, pe motiv că nu aveau calificare suficientă.
Cyber-teroriştii" Youni s Tsouli şi Waseem Mughal au fost condamnaţi în premieră, la Londra, pentru incitare la Jihad violent pe internet