Incendiile aprind şi scena politică din Grecia
0Opoziţia iese în stradă pentru a protesta faţă de incompetenţa guvernului . Lupta cu incendiile devastatoare care au ucis peste 63 de persoane şi au lăsat mii de oameni fără adăpost
Opoziţia iese în stradă pentru a protesta faţă de incompetenţa guvernului .
Lupta cu incendiile devastatoare care au ucis peste 63 de persoane şi au lăsat mii de oameni fără adăpost în Grecia a cuprins şi scena politică de la Atena. Guvernul elen a fost acuzat de opoziţia socialistă că dă dovadă de incompetenţă în faţa crizei fără precedent cu care se confruntă ţara.
Liderul partidului so- cialist (Pasok), Georgios Papandreou, a declarat că Executivul s-a dovedit "total incompetent", în timp ce alte formaţiuni l-au acuzat pe premierul Costas Karamanlis că a dezamăgit poporul. Karamanlis a declarat că alegerile generale se vor desfăşura în septembrie conform programului, dar a adăugat că prioritatea lui o constituie victimele, şi nu acumularea de procente electorale. "Continuăm eforturile de combatere a incendiilor", a declarat premierul. Corespondentul BBC la Atena a declarat că Grecia are atitudinea unui stat aflat în prag de război şi este asaltată de teorii referitoare la cine ar putea fi autorii incendiilor.
Scenarii şi supoziţii În timp ce pe străzile capitalei au loc manifestaţii, unele voci afirmă că incendiile sunt în realitate atacuri teroriste sau că au fost declanşate în mod deliberat de către investitorii imobiliari în vederea creării de terenuri de construcţie. Preşedintele Federaţiei Elene pentru Proprietate, Stratos Paradias, este de părere că suspiciunile sunt lipsite de fundament. "Această acuzaţie este un nonsens absolut, pentru că, dacă ar exista o companie care îşi doreşte să achiziţioneze un teren, incendierea lui este cea mai proastă alegere", a afirmat el. "Din moment ce o pădure a fost arsă, potrivit constituţiei noastre, în termen de trei luni, Serviciul Forestier este obligat să aprobe un decret prin care zona să fie reîmpădurită", a explicat el.
Pe urmele piromanilor Mulţi greci sunt de acord cu punctul de vedere al autorităţilor că multe incendii au fost pornite deliberat. În vreme ce continuă anchetele pentru căutarea piromanilor, echipe din trupele antiteroriste au fost trimise pe teren pentru a interoga oamenii. Au fost arestaţi deja 32 de indivizi suspectaţi că ar fi provocat intenţionat incendiile. Forţă europeană de intervenţie În lupta cu flăcările, Grecia este ajutată de nouă ţări membre ale Uniunii Europene care au răspuns apelului Atenei de a i se trimite ajutoare.
Astfel, Germania a trimis elicoptere, Austria a trimis pompieri, Franţa a contribuit cu două avioane-cisternă, iar România, cu un elicopter şi pompieri. Şi alte state din afara UE au trimis avioane-cisternă şi echipamente pentru stingerea incendiilor. Comisia Europeană intenţionează acum să propună formarea unei forţe europene care să răspundă situaţiilor de criză precum incendii sau inundaţii, scrie BBC. Decizia CE survine după ce anul acesta s-au produs inundaţii grave în Marea Britanie, în vreme ce Europa Centrală şi de Sud a suferit din cauza caniculei prelungite. Bruxelles-ul coordonează trimiterea ajutoarelor către Grecia prin interme- diul centrului de monitorizare din Belgia, dar spune că sistemul actual este limitat.
Criticii acestei idei spun însă că UE ar trebui să se concentreze mai degrabă asupra deblocării unor ajutoare de urgenţă.
Înspăimântaţi de cutremur
Şi cum o nenorocire nu vine niciodată singură, grecii au fost zgâlţâiţi, ieri, şi de un cutremur cu magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter care s-a produs la 45 de kilometri nord de capitala Greciei. Nu au fost semnalate pagube materiale. Un alt seism, cu magnitudinea de 5,1 pe scara Richter, a fost înregistrat luni, în largul insulei Cefalonia, în Marea Ionică.