De ce se tot cutremură Indonezia?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape două săptămânii Indonezia este zguduită de cutremure. Numai sâmbătă s-au produs două. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 6,6 şi a lovit provincia Papuasia occidendatală. Celălalt a fost de 6,1 şi a avut loc în Insula Sumatra, la 472 de kilometri la sud-vest de Banda Aceh.


Chiar dacă ţara se află pe „inelul de foc" al Pacificului, specialiştii tot sunt îngrijoraţi de densitatea şi violenţa acestor seisme.

Cel de 8,6 de săptămâna trecută, a crescut presiunea pe falia ce a fost şi sursa cutremurului care a declanşat tsunamiul devastator din 2004, susţin seismologii.

Falia astfel încărcată poate dezlănţui un nou val uriaş, în perioada următoare, dar specialiştii nu pot preciza dacă se va întâmpla peste câţva ani sau peste câteva decenii.

„Arcul a fost intors un pic mai mult. Momentul producerii unui alt cutremur devastator ar fi putut fi avansat cu câţiva ani " susţine Kerry Sieh, director al Observatorului din Singapore, citat de „The Jakarta Post".

Indonezia este situată pe „inelul de foc" al Pacificului, un arc de vulcani şi falii seismice, care a declanşat unele din cele mai distrugătoare cutremure din ultimul secol.

Însă seismul cu magnitudinea de 9,1 din 2004, care a declanşat un val seismic de 30 de metri şi a ucis 230.000 de persoane, a luat prin surprindere oamenii de ştiinţă, deoarece falia unde s-a produs, la vest de insula Sumatra, era calmă de mult timp.

De atunci, experţii au efectuat numeroase studii. Au observat modelele cutremurelor şi au ajuns la concluzia că perspectivele nu sunt liniştitoare.

Ultimele două mişcări telurice uriaşe au avut loc în 1393 şi 1450, iar profesorul Sieh este de părere că seismul din 2004 poate fi prima parte a unui tandem similar.

Stresul care s-a acumulat pe falie timp de câteva secole a fost eliberat doar pe jumătate în urmă cu opt ani, iar cutremurul din 9 aprilie 2012 a adăugat presiune în plus în zona de ruptură.

Specialiştii se străduiesc să afle când va lovi următorul megacutremur

„Următoarea ruptură de proporţii ar putea avea loc în 50 de ani sau în cinci ani. Este imposibil de prognozat", spune Kerry Sieh.

Mai mult, o porţiune separată a faliei, aflată la câteva sute de kilometri departare de epicentrul acestor seisme, ar putea declanşa, în următorii 30 de ani, un cutremur ce ar da naştere la un tsunami ce ar lovi cu putere oraşul Padang, unde locuiesc în prezent un milion de oameni.

Şi Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului de Fizică a Pământului din Bucureşti susţine că, în acea zona a Asiei, din punct de vedere statistic, mari seisme se petrec o data la aproximativ 500 de ani. „Însă acesta, din 2004 aici s-au înregistrat deja trei seisme de peste 8 grade, ceea ce iese din ştiinţa statistică a seismologiei", susţine Mărmureanu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite