China îşi umflă muşchii în faţa SUA
0Preşedintele chinez, Hu Jintao, a îndemnat Marina militară să fie pregătită de confruntări armate şi să continue modernizarea.
Şeful statului chinez a cerut Forţelor Navale să „accelereze modernizarea" şi să „înceapă pregătiri intensive pentru confruntarea militară", pentru „a garanta securitatea naţională şi pacea mondială", potrivit agenţiei oficiale China Nouă. Hu Jintao a făcut aceste declaraţii în faţa membrilor puternicei Comisii Militare Centrale, pe care o conduce, şi în prezenţa potenţialului său succesor la conducerea ţării, vicepreşedintele Xi Jinping.
Analiştii spun că avertismentul lui Hu Jintao a vizat SUA, mai ales după ce preşedintele Barack Obama a anunţat recent o relocare a armatei americane în Australia, anunţ calificat de Beijing drept „inoportun". Puternică economic şi politic, China îşi propune acum să devină şi o putere militară pe măsură. Punctul mai slab al armatei chineze este acum flota militară şi asupra acestuia lucrează acum liderii de la Beijing.
Află aici care sunt pericolele care pândesc economia cu cea mai mare rată de creştere din ultimele două decenii
Armata Populară de Eliberare, cea mai mare armata din lume, rămâne în esenţă o armată terestră, dar Marina va juca un rol important deoarece China este tot mai preocupată să-şi apere ambiţiile sale maritime. Pentagonul a emis un avertisment în privinţa bugetului tot mai mare alocat de Beijing marinei, inclusiv pentru achiziţionarea de armament sofisticat. La sfârşitul lunii noiembrie, primul portavion chinez care întruchipează ambiţiile navale ale statului comunist a efectuat a doua ieşire în larg.
Avertisment pentru Coreea de Sud şi Vietnam
Obiectivele ambiţioase ale Beijingului în regiunile maritime din Pacificul de Vest au constituit subiect de discuţie la summitul anual al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) şi la reuniunea Asiei Orientale de luna trecută. Vietnamul, Filipine şi Taiwan sunt preocupate de pretenţiile Chinei care vrea suveranitatea asupra micului arhipelag Spratlys şi asupra insulelor din Marea Chinei de Sud, bogate în hidrocarburi.
Află aici de ce China este reticentă în a susţine cu banii proprii datoriile suverane din Europa
Şi avertismentele belicoase nu se opresc aici. Luna trecută, un ziar apropiat Partidului Comunist chinez avertiza că ţările care au diferende teritoriale cu China trebuie „să se pregătească pentru lovituri de tun". Într-un editorial în care se referă la Coreea de Sud, Filipine şi Vietnam, „Global Times" scria că „dacă aceste ţări nu îşi schimbă comportamentul faţă de China, trebuie să se pregătească pentru loviturile sale de tun". „Trebuie să ne pregătim, pentru că acesta ar putea fi singurul mijloc de rezolvare a disputelor noastre maritime", notează publicaţia.
Şi tot recent, generalul chinez Zhang Zhaozhong, profesor la Universitatea Naţională de Apărare, a declarat că statul chinez va apăra interesele Iranului, „chiar dacă asta ar însemna declanşarea celui de-al Treilea Război Mondial".