Baconschi: „Nu vrem cetăţenie ungară pe criterii etnice“
0Ministrul român de Externe vrea asigurări din partea Budapestei că nu va acorda în masă şi pe criterii etnice cetăţenia maghiarilor din Ardeal. Legea cetăţeniei şi declararea zilei de 4 iunie Ziua Unităţii în Ungaria sunt două dintre subiectele sensibile discutate la Bucureşti cu şeful diplomaţiei ungare.
Teodor Baconschi a primit asigurări din partea ministrului ungar de Externe, Janos Martonyi, că legea cetăţeniei adoptată de parlamentul de la Budpaesta, care vizează peste 3,5 milioane de etnici maghiari, cea mai mare parte trăind în România şi Slovacia, va respecta „toate angajamentele internaţionale şi spiritul ca şi litera dreptului internaţional".
Vezi aici explicaţia ministrului Baconschi privind amendamentele României la Legea Cetăţeniei din Ungaria.
„Domnul Martonyi m-a asigurat că va aplica toate amendamentele la Legea Cetăţeniei astfel încât să nu existe discriminare pe baze etnice şi să se evite orice formă de acordare în masă a cetăţeniei", a spus Baconschi. Declaraţia surprinde, având în vedere că actul normativ, pe care Slovacia îl caracterizează drept „subminare a suveranităţii sale", prevede acordarea cetăţeniei ungare tocmai etnicilor maghiari din ţările vecine, inclusiv România.
Ungur, individual şi la cerere
Întrebat de „Adevărul" dacă Budapesta intenţionează să extindă Legea cetăţeniei, acordând şi drept de vot maghiarilor români, slovaci şi croaţi care cer cetăţenia ungară, Martonyi a explicat că actul normativ, care intră în vigoare luna viitoare, „nu afectează legea electorală, care prevede că au drept de vot în Ungaria doar cei care locuiesc pe teritoriul ţării vecine".
Ministrul ungar de Externe a ţinut să sublinieze că cetăţenia ungară, care pentru maghiarii români înseamnă că pot circula fără viză în SUA, va fi acordată doar „individual şi la cerere" . El a susţinut că nu a discutat cu ministrul Baconschi despre problema autonomiei cerută de o parte a maghiarimii din România şi a precizat că între autonomia teritorială cu populaţie majoritar maghiară şi Legea cetăţeniei nu există nicio legătură.
Dreptul la autonomie
„Vă amintesc că aceasta (n. r. autonomia) este problema şi în alte zone ale ţării (n. r. ale României). Problema cetăţeniei, atât în cazul sârbilor, croaţilor, românilor sau altor naţii, se ocupă de oameni, nu de teritorii", a declarat Martonyi, referindu-se probabil la diferendele pe care România le are cu Ucraina. Martonyi a transmis însă un mesaj clar etnicilor maghiar din România.
„Comunităţile au dreptul să-şi aleagă formele şi modul în care vor să convieţuiască, ce fel de autonomie doresc. Oricum problema cetăţeniei şi a autonomiei sunt două lucruri distincte", a explicat Martonyi.
Ministrul ungar de Externe a venit la Bucureşti şi cu veste bună cu românii din Ungaria: cei 10.200 de etnici români din ţara vecină vor avea în curând un reprezentant în Parlamentul de la Budapesta. Totodată, se întrevede posibilitatea ca Biserica Ortodoxă Română din Ungaria să fie recunoscută drept cult istoric.
„Fază favorabilă"
În întrevederile avute la Bucureşti cu premierul Emil Boc şi vicepremierul Marko Bela, Martonyi a discutat şi despre intenţia Ungariei de a reduce numărul de membri în Parlament, ridicând mingea la fileu politicienilor români care vor un ,,parlament unicameral". Martonyi a apreciat că relaţiile maghiaro-române sunt într-o fază favorabilă", amintind că în ambele ţări la guvernare sunt partide membre ale Popularilor Europeni şi că din Executivul român face parte şi UDMR.
România vrea în Vişegrad
Martonyi şi Baconschi au declarat la unison că în cadrul UE poziţiile României şi Ungariei, la capitolele agricultură, politică energetică şi parteneriat estic (inclusiv Rep. Moldova), sunt identice. Minstrul român de Externe a pledat totuşi pentru un nou format de cooperare regională.
„Desigur formatul de cooperare Vişegrad (Ungaria, Polonia, Slovacia, Cehia) poate continua dar voturile pe care le are România în Consiliul European ne îndreptăţesc să avem şi alte formate complementare", a declarat Baconschi. Omologul ungar a dat de înţeles că „formatul Vişegradul se va extinde la sud" cu România.
"Problema cetăţeniei, atât în cazul sârbilor, croaţilor, românilor sau altor naţii, se ocupă de oameni, nu de teritorii."
Janos Martonyi
ministrul ungar de Externe
Ce înseamnă Cetăţenia Ungară
Legea privind acordarea dublei cetăţenii urmează să intre în vigoare în august. Primele solicitări de obţinere a cetăţeniei maghiare pot fi depuse din 2011. Noul act normativ nu dă drept de vot şi nici dreptul de a beneficia de sistemul social şi de pensii din Ungaria.