Postdoctorate pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Postdoctorate  pe bani europeni
Postdoctorate pe bani europeni

Instituţiile de învăţământ superior publice şi private pot primi fonduri nerambursabile pentru cercetătorii cu titlu de doctor. Uniunea Europeană finanţează cu până la 4,75 milioane de euro universităţile şi centrele ce organizează programe de cercetare postdoctorală.

Mai citeşte şi:
Bani de la UE pentru instruirea angajaţilor
UE sprijină creşterea ocupării în mediul rural
Parteneriate sociale susţinute de UE
Calificare europeană în resurse umane
Promovează idei de afaceri cu bani de la UE
IMM-urile nu vor fonduri europene

Proiectele ce urmăresc îmbunătăţirea programelor de cercetare postdoctorală din cadrul instituţiilor de învăţământ superior şi acordarea de sprijin financiar pentru participarea cercetătorilor care au titulatura de doctor la astfel de programe sunt finanţate în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa prioritară 1, Domeniul „Programe doctorale şi postdoctorale în sprijinul cercetării“.

Astfel, prin subdomeniul „Programe postdoctorale“, cercetătorii primesc burse postdoctorale, în cuatum de maximum 1.000 de euro, echivalent în lei.

Mai obţin sprijin financiar pentru participarea la conferinţe, schimburi de experienţă, seminarii legate de obiectul cercetării, dar acestea trebuie să se desfăşoare în spaţiul Uniunii Europene. În această situaţie sunt eligibile cheltuielile de cazare, cu diurna şi cu transportul participanţilor. Timpul alocat proiectelor ce presupun activităţi de sprijin al cercetătorilor postdoctoranzi nu poate depăşi maximum de 36 de luni, iar numărul minim este de 30 de cercetători.

Dacă programul presupune stagii de documentare în centre de inovare, institute de cercetare sau universităţi din UE, atunci participanţii trebuie să ştie că sunt eligibile doar costurile cu transportul şi cazarea, cheltuielile de subzistenţă urmând a fi suportate din cuantumul bursei acordate. În acest caz, sprijinul financiar alocat sub formă de bursă de cercetare postdoctorală poate fi suplimentat cu maximum 500 de euro pe lună, dar durata stagiilor nu poate depăşi şase luni.

Cine primeşte finanţare

Ajutorul nerambursabil poate fi solicitat de instituţii de învăţământ superior publice şi private, organizatoare de studii universitare de doctorat sau de institute şi centre de cercetare. Singura condiţie este ca acestea să fie acreditate.

Solicitanţii pot avea parteneri transnaţionali din state membre UE, care pot fi instituţii de învăţământ superior, institute sau centre de cercetare. Dacă proiectul este propus de un grup de organizaţii partenere, solicitantul este organizaţia sau instituţia ce formulează cererea de finanţare.

Contribuţia solicitantului

Valoarea unui proiect eligibil, desfăşurat de o instituţie de învăţământ sau de un institut de cercetare, poate fi cuprinsă între 500.000 de euro şi cinci milioane de euro. Durata de implementare a unui proiect este de minimum şase luni şi de maximum trei ani.

Contribuţia beneficiarului variază în funcţie de calitatea acestuia. Astfel, dacă beneficiarul finanţării este o persoană juridică cu scop patrimonial, aceasta va acoperi 5% din cheltuielile eligibile, iar în cazul în care nu are scop patrimonial, doar 2%. Beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale şi ai bugetului fondurilor speciale vor avea de acoperit din fonduri proprii 15% din valoarea eligibilă a proiectului.

Cheltuieli eligibile

În cadrul acestui subdomeniu pot fi acoperite cheltuielile cu cazarea, cu transportul şi cu diurna participanţilor. Sunt decontate costurile aferente managementului de proiect, precum prelucrarea de date, dezvoltarea de aplicaţii informatice şi achiziţionarea de publicaţii de specialitate. Taxele de evaluare şi autorizare a programelor de formare şi educaţie sunt considerate şi ele cheltuieli eligibile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite