Experţii în fonduri răspund cititorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ne-ai scris pe adresa fonduriue@adevarul.ro, urmăreşte răspunsurile în fiecare sâmbătă.Dacă esti interesat de o afaceri pe bani europeni, dar nu ştii cui să te adresezi, scrie-ne şi experţii îţi vor răspunde.

Mai citeşte şi:
Mobilă cu bani de la UE
Tehnică dentară cu finanţare europeană
Experţii în fonduri răspund cititorilor - 13 iunie

Valentina Chirciu: Sunt de profesie economist şi aş dori să ştiu dacă pot obţine fonduri europene  pentru o brutărie în mediul rural, în judeţul Giurgiu.

În anul 2008 activităţile de panificaţie au fost susţinute în mediul rural printr-o schemă de ajutor de stat asociată măsurii 123 din FEADR. Nu este clar momentan dacă va funcţiona şi în acest an.

F.A.: Suntem o familie de şapte oameni care locuim într-o casă puternic avariată. Putem obţine fonduri nerambursabile europene pentru consolidarea antiseismică a casei?

Este posibil să existe surse de finanţare nerambursabile pentru un astfel de demers, dar cu siguranţă nu din surse europene. Încercaţi să luaţi legătura cu autorităţile locale.  

Valentin Pătru: Cum pot accesa fonduri europene pentru construcţia unuiteren de tenis de câmp?

Pentru a vă oferi un răspuns competent am nevoie de mai multe detalii. Trebuie să ştiu dacă este sunteţi o autoritate publică, o asociaţie nonguvernamentală, o persoană fizică sau una juridică. În plus, este important de ştiut unde doriţi să localizaţi investiţia şi dacă aveţi terenul aferent acesteia.

Mariana Comănescu: Sunt proprietarul unui teren în oraşul Pucioasa, judeţul Dâmboviţa. Pot construi aici o pensiune agroturistică?

Pensiunile agroturistice, finanţate din bani europeni, se pot înfiinţa numai în mediul rural.

Steliana Remeş: Am în Constanţa un teren închiriat pe care vreau să construiesc o hală penntru depozitare-manipulare mărfuri. Care sunt condiţiile de eligibilitate pentru a obţine un sprijin nerambursabil European?

Înţeleg că aveţi un teren într-una dintre danele portului Constanţa. Dacă doriţi să depozitaţi cereale, plante tehnice sau oleaginoase, sursa de finanţare este FEADR, Măsura 123. Avizele de construire se solicită prin intermediul conducerii portului.  Infrastructura portuară mai poate fi finanţată şi în cadrul Fondului European pentru Pescuit (FEP). Este un proiect dificil de realizat întrucât terenul aferent danelor nu aparţine administraţiei portului Constanţa, aceasta avându-l numai în administrare.

Marius Ciobănaşu: Pot obţine finanţare pentru ridicare unei pensiuni slocalizată la 20 de kilometri de Curtea de Argeş? Faptul că deţin terenul mă ajută, dar faptul că sunt student este un impediment?

În mediul rural, în localităţile cu potenţial turistic (necesar pentru obţinerea punctajului) se poate finanţa o astfel de investiţie în cadrul FEADR, Măsura 313 - Încurajarea activităţilor turistice, cu o valoare maximă a ajutorului nerambursabil de 200.000 de euro, reprezentând 50% din valoarea eligibilă a proiectului. Aveţi nevoie de minimum 1.000 de metri pătraţi de teren. Puteti verifica pe site-ul www.apdrp.ro potenţialul turistic al localităţilor pentru a vă evalua şansele. Deţinerea terenului este obligatorie, iar aplicaţia se poate face de către o persoană juridică (inclusiv persoană fizică aturitzată - PFA). Toate pensiunile se construiesc pentru îmbunătăţirea turismului, deci nu este vorba despre un atu, ci despre o condiţie necesară.

Anda Vintilă: Pot obţine sprijin nerambursabil pentru construcţia unei şcoli pentru copii cu deficienţe de vedere din judeţul Prahova?

Nu aţi precizat dacă investiţia s-ar derula în mediul rural sau mediul urban şi nici calitatea dumneavoastră: entitate privată, reprezentant al unei autorităţi publice, de învăţământ, deci nu vă pot raspunde  pentru că sunt prea multe variabile.

Adrian Măncila: Vreau să construiesc o pensiune din lemn într-o zonă de pe Valea Doftanei, care sunt condiţiile pentru a obţine ajutor nerambursabil?

În mediul rural, în localităţile cu potenţial turistic (necesar pentru obţinerea punctajului) se poate finanţa o astfel de investiţie în cadrul FEADR, Măsura 313 - Încurajarea activităţilor turistice, cu o valoare maximă a ajutorului nerambursabil de 200.000 de euro, reprezentând 50% din valoarea eligibilă a proiectului. Aveţi şanse bune, întrucât potenţialul turistic  obţine 10 puncte din 20 posibile.

Cristian Prisecariu: Care sunt şansele pentru a obţine un ajutor financiar de la UE pentru construirea unui sat de vacanţă într-o zonă rurală de deal, în apropierea unei păduri. Menţionez că satul de vacanţă va fi non-profit, iar tarifele practicate vor acoperi cheltuielile cu utilităţile, cu forţa de muncă şi vor asigura şi masa zilnică a angajaţilor.

În mediul rural, în localităţile cu potenţial turistic (necesar pentru obţinerea punctajului) se poate finanţa o astfel de investiţie în cadrul FEADR, Măsura 313 - Încurajarea activităţilor turistice, cu o valoare maximă a ajutorului nerambursabil de 200.000 de euro, reprezentând 50% din valoarea eligibilă a proiectului. Ce doriţi să contruiţi este de fapt o pensiune cu mai multe unităţi de cazare separate. Faptul că doriţi să faceţi un sat de vacanţă non-profit nu vă avantajează deloc, ba dimpotrivă. Scopul programului este acela de a crea întreprinderi sănătoase, iar daca nu sunteţi o autoritate publică pentru a gândi proiecte negeneratoare de profit, atunci trebuie să priviţi investiţia în termeni economici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite