Comisia de pensii a mai autorizat patru fonduri
0Companiile Omniasig, Interamerican, Prima şi AIG sunt avantajate de amânarea campaniei de aderare Ultimele companii avizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) au
Companiile Omniasig, Interamerican, Prima şi AIG sunt avantajate de amânarea campaniei de aderare
Ultimele companii avizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) au planuri ambiţioase, dar nu vizează chiar cea mai mare cotă de piaţă. Concurenţa la vârf se dă în continuare între ING, Aviva şi Allianz, printre primele companii autorizate.
Companiile care au primit recent undă verde din partea CSSPP au primit şi aprobarea pentru primul prospect al schemei de pensii administrate privat. În urmă cu o săptămână, Comisia a avizat pentru administrarea fondurilor de pensii din pilonul II companiile ING, Aviva şi Allianz-Ţiriac. De asemenea, CSSPP a autorizat Raiffeisen Bank ca depozitar al activelor fondurilor de pensii din pilonul II şi companiile Deloitte, şi PricewaterhouseCoopers ca auditori.
Startul pensiilor a fost amânat de la 1 august la 17 septembrie, ceea ce reprezintă un avantaj pentru companiile care au depus mai târziu dosarele de acreditare. Şi perioada de cotizare a fost decalată, de la 1 ianuarie 2008 spre 1 februarie, ceea ce înseamnă că participanţii (pentru pensiile private obligatorii pot contribui persoanele cu vârsta de până la 35 de ani şi, opţional, cei între 35 - 45 de ani) au mai mult timp la dispoziţie să aleagă un fond de pensii.
Noile fonduri ţintesc 10% din piaţa pensiilor private Într-o primă etapă, Omniasig Pensii se va concentra asupra pilonului 2, dedicat pensiilor private obligatorii. Până la finalul perioadei de aderare, compania îşi propune să atragă un număr de 350.000 de contributori la fondul de pensii şi un procent de 10-12% din piaţa pensiilor private obligatorii.
Compania va lansa şi un fond de pensii private facultative. Omniasig Fond de Pensii a fost înfiinţată de israelienii de la TBIH (90%) şi compania de asigurări Omniasig (10%). Acţionarii companiei au declarat că vor investi 10 milioane de euro în compania de pensii, jumătate din sumă îndreptându-se către capitalul social al Omniasig Fond de Pensii, peste un milion de euro vor fi cheltuiţi pentru o campanie publicitară, iar restul banilor vor fi folosiţi pentru începerea operaţiunilor şi recrutarea agenţilor de marketing, care se vor ocupa de atragerea clienţilor.
Interamerican Fond de Pensii face parte din grupul olandez Eureko şi şi-a propus să controleze 10-15% din piaţa pensiilor private obligatorii. Investiţiile companiei vor fi făcute în instrumente ale pieţei monetare în proporţie de 10%, în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor Publice din România, emise de state membre ale UE în proporţie de 35%, obligaţiuni şi alte valori mobiliare - 15%, acţiuni tranzacţionate pe pieţe reglementate şi supravegheate din România sau statele membre ale UE în proporţie de 20% şi obligaţiuni corporatiste - 20%.
Gradul de risc al fondului este definit ca mediu. Prima este compania locală de pensii a grupului sloven Prva şi şi-a stabilit drept obiectiv atragerea a 350.000 de clienţi până la sfârşitul anului, adică obţinerea unei cote de 10% din piaţa pensiilor private obligatorii.
AIG Fond de Pensii aparţine celui mai mare grup de asigurări din lume, American Internaţional Group, prezent pe piaţa locală printr-o companie de asigurări de viaţă (AIG Life) şi una de asigurări generale (AIG Romania).