Omul care a reconstruit staţiunea Costineşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constănţeanul Lucian Lazia, care deţine grupul de firme Argos, spune că este pasionat de lucrările mari de infrastructură şi de operele de artă.

Fost director de întreprindere pe vremea lui Ceauşescu, Lucian Lazia conduce azi o companie de construcţii evaluată la peste 70 milioane de euro.

„Lucrările mari sunt pasiunea mea. Când văd cum oamenii şi utilajele mele reuşesc să dragheze suprafeţe uriaşe sau să reconstruiască un oraş întreg... îmi creşte inima”, îşi începe Lucian Lazia povestea despre bussinesul pe care-l conduce. Se poate vedea foarte uşor cât este de pasionat de munca lui, de construcţii.

 I se citeşte un zâmbet de satisfacţie pe faţă atunci când ne arată fotografii din timpul lucrărilor de reconstrucţie a staţiunii Costineşti sau din portul turistic Mangalia. Atât el, cât şi fiul său, alături de care conduce grupul de firme Argos, par că se uită la fotografii cu bolizi de ultimă generaţie. “Vedeţi macaraua asta? Dacă aţi şti ce poate să facă...”, spune Lazia.

Principalele activităţi pe care le dezvoltă grupul de firme Argos sunt construcţia de nave, operare portuar, construcţii hidrotehnice şi fabricarea betonului.

Portofoliu de afaceri tot mai diversificat

Însă în ultimii ani, Lazia s-a orientat şi spre alte domenii. “În momentul de faţă, avem un evantai de activităţi, dar înrudite între ele. Am făcut o dezvoltare pe orizontală. Activitatea care are ponderea cea mai mare rămâne însă cea de construcţii hidrotehnice. La capitolul construcţii civile, proiectele demarate de omul de afaceri constau în apartamente şi un cartier de vile.

„Executăm lucrări de mentenanţă la hidrocentrala de la Cernavodă”, se mândreşte acţionarul numărul doi în companie, Lazia jr. În ceea ce priveşte construcţia de nave, Argos a reuşit să construiască şi să exporte în Bulgaria patru remorchere.

Firma Argos a câştigat licitaţii de anvergură, cum ar fi refacerea staţiunii Costineşti de după inundaţii, construirea unui mal de protecţie la Olteniţa sau construirea Portului Turistic Mangalia.

Dobroport SA, o altă firmă controlată de omul de afaceri constănţean, deţine toate porturile principale din judeţ, Cernavodă, Medgidia, Basarab. Pentru acest an, omul de faceri şi-a bugetat o cifră de afaceri de aproximativ 80 de milioane de euro.

Arta veche, o pasiune de familie

Familia Lazia deţine o casă pe o stradă veche a Constanţei, într-o zonă relativ centrală. Soţia lui Lucian Lazia lucrează la Biblioteca Judeţeană din Constanţa, iar Lucian vrea să ne arate câte cărţi are acasă.

Ajungem la reşedinţa unde locuieşte, o casă evaluată la circa un milion de euro. “Jos stăm noi, iar sus stă băiatul”, spune Lazia, care se opreşte direct în camera plină de cărţi. O încăpere de 12-14 metri pătraţi plină de cărţi, în care Lucian Lazia îşi petrece foarte mult timp, atunci când îşi permite luxul de a nu munci.

Pasiunile lui Lucian Lazia sunt istoria, tablourile şi călătoriile exotice. Pasionat de istorie fiind, are câteva zeci de cărţi despre istoria Dobrogei, iar piesele rare despre care ne vorbea sunt două cărţi, una din secolul al XVI-lea şi una din secolul al  XVII-lea. În afară de aceste capodopere, Lazia mai deţine câteva tablouri şi statuete rare, evaluate la circa un milion de euro.

Ce deţine Lazia

Lucian Lazia este inginer de construcţii nave, fiind absolvent al facultăţii de la Galaţi. Firmele pe care le deţine sunt Argos SA - construcţii hidrotehnice, Dobroport SA - operare portuar, Betoane şi prefabricate SRL - staţii de betoane, Argos industrial - extragerea şi comercializarea produselor de balastier. Grupul Argos se orientează numai spre lucrări de anvergură, contracte care au o valoare mai mare de 3 milioane de euro.

image

Când văd cum oamenii şi utilajele mele reuşesc să dragheze suprafeţe uriaşe sau să reconstruiască un oraş întreg... îmi creşte inima

image


Lucian Lazia,
preşedinte Argos

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite